Brugge

Brugge doet de bloemetjes bloeien: Bebloemingsactie 2021 in corona moet elke gevel doen opfleuren

“Ik droom ervan dat we de kaap van 60.000 bloemen bereiken”, aldus de Brugse schepen Van Volcem.

BRUGGE – Stad Brugge lanceert jaarlijks haar bebloemingsactie. “De actie spoort de Bruggelingen aan om hun bloemetjes buiten te zetten, letterlijk. Zo maken ze hun buurt nog mooier. 2020 was alvast een topeditie: een kleine 45.000 stuks werden besteld en 76 buurtcomités deden mee aan het intiatief.  Ongelooflijk trots maakt mij zo’n enthousiasme. Dit jaar hoop ik dat we het nog beter mogen doen”, reageert een enthousiaste schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem en schepen Mathijs Goderis.

“De actie spoort de mensen aan om bloembakken met bloemetjes buiten te zetten maar ook contact te nemen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “In coronatijden zijn ook de buurtcomités inventief. Via Facebook (online) en manuele bedeling proberen de buurtcomités de mensen te bereiken”, zegt schepen Goderis.

Vergroenen

Het bebloemingsinitiatief mag al elk jaar rekenen op een warme respons van de Bruggelingen. “Het warme initiatief geeft kleur aan de buurt. We ‘vergroenen’ onze stad op die manier en tegelijk stimuleren we de samenwerking tussen de buurtbewoners. Dit jaar hopen we beter te doen dan vorig jaar. Daarom roep ik de Brugse Buurten op om zeker een bloemetje te bestellen. Ik droom ervan dat we de kaap van 60.000 bloemen bereiken. Al is dit wellicht te hoog gegrepen in tijden van corona”, aldus de Brugse schepen Mercedes Van Volcem. Bovendien is het zo dat sedert 2020 men niet enkel rode geraniums kan bestellen maar ook witte en dat je ook petunia kan bestellen in het wit, licht en fel roze.

Petunia’s en Geraniums

Vorig jaar had de Geranium ( 28.322) meer succes dan de Petunia (16.482).  De variatie zorgde ook voor een succeseditie in 2020 ondanks dat corona toen al toesloeg.  “Er werd anders gewerkt. Daarbij leverde de dienst Openbaar Domein zelf de grote bestellingen”, verduidelijkt schepen Van Volcem.

Jaarlijkse samenwerking

De bebloemingsactie is een jaarlijkse samenwerking tussen gemotiveerde medewerkers van de Groendienst en de Vrijwilligerscentrale van Stad Brugge. “Samen leiden beide partijen alles in goede banen en zorgen ze voor een vlot verloop tijdens de bedeling van de bloemetjes. Ze verdienen zeker zelf ook een bloemetje voor al die inzet”, aldus de Brugse schepen Van Volcem.

Warme buurten

Zo’n 76 buurtinitiatieven maakten vorig jaar gebruik van de actie om buurtbebloeming te bestellen. Goed voor maar liefst 44.804 bloemen en 2.240 gevels. “Die middelen zijn er om buurtcomités te ondersteunen, activeren en te herwaarderen. De comités spelen een belangrijke rol voor ontmoeting, cohesie en buurtzorg, we willen op die manier ons steentje bijdragen tot een warme buurt”, zeggen schepenen Van Volcem en Goderis.

Hoe aanvragen?

Het aanvragen van de bloemetjes gebeurt via de website (zie bijlage). Naast het aanvraagformulier is er op de website ook meer uitleg te vinden over de voorwaarden om ook jouw straat of buurt in de bloemetjes te zetten. Vroeger kon je enkel bestellen via je buurtcomité, maar stel je vast dat er geen buurtcomité actief is of je buurtcomité niet deelneemt aan de actie omdat ze andere buurtinitiatieven heeft, dan kan je ook met vier personen uit de straat zelf je buurt bebloemen. Dit door de inwoners van je straat een flyer te bezorgen en de bestelling met vier mensen uit de buurt door te geven. “Sommige mensen wilden ook bebloemen maar konden niet omdat er geen buurtcomité was.  Nu gaan we soepeler te werk met 4 personen”, stelt schepen Van Volcem.

Praktisch

Inschrijven voor de actie kan tot en met maandag 5 april via het online formulier (zie bijlage). Hierna maakt de cluster Openbaar Domein de planning van verdeling op. Het verdelingsmoment zelf gaat door op zaterdag 8 mei. De grotere bestellingen worden afgeleverd bij de buurtcomités, de kleinere kan je afhalen in Buiten de Smedenpoort 2 ( site dienst openbaar domein). “Mijn dienst openbaar domein staat alvast klaar om de bloemen te bestellen en te bedienen”, sluit de Brugse schepen Van Volcem af. “Zelf kon ik ook dit jaar mijn buurtcomité overtuigen en hoop dat velen dat met mij doen.”

Bijlage

  • Enige voorwaarde is : maximum 20 planten per huis en ze moeten vooraan staan (niet op de achterbank)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.