Brugge

Brugge moet een start-up stad worden 

StartUps_2014Mercedes heeft op de Brugse gemeenteraad gepleit om van Brugge de start-up stad te maken bij uitstek. “Verschillende steden ontwikkelden reeds visies en platforms. Er is een belangrijke rol weggelegd voor Brugge in het Vlaamse start-uplandschap. We hebben veel troeven… een uniek kader, een haven, vlakbij de zee… Economie is het zwakke broertje van het Brugse stadsbestuur. ”

“Steden als Gent, Brussel, Antwerpen en Leuven kennen veel start – ups. Het is jong en creatief talent dat niet toevallig ontspruit in de universiteitssteden.” aldus Van Volcem. “In Brugge kennen we minder start –ups en hebben we het nadeel dat veel van ons creatief en jong talent blijft plakken in andere studentensteden. Dat is jammer. In september 2016 zal de KULAK echter een nieuwe campus openen in onze stad. Steeds meer zal Brugge dus een aantrekkingspool worden voor jonge ondernemers.”

Gent is bij onze noorderburen de mosterd gaan halen omtrent het organiseren van één grote startupzone. In Nederland bestaat de StartupDelta, een samenwerk tussen start – ups van verschillende steden, om de regio internationaal op de kaart te zetten. Een soortgelijke samenwerking wil Gent nu met Antwerpen, Brussel en Leuven initiëren. De delegaties uit andere steden onthaalden het voorstel alvast positief.

Met het oog op de uitbreiding van de KULAK en de toenemende aantrekkelijkheid van Brugge als start-upstad moeten we volgens Open Vld Brugge bekijken welke rol voor onze stad in de “Vlaamse regio” weggelegd is.

Een goed idee zou alvast het starterscontract zijn voor beginnende ondernemers, stelt Van Volcem. Wanneer ondernemers in Gent een starterscontact ondertekenen, laten ze zich professioneel begeleiden. In ruil krijgen ze van de stad een financiële ondersteuning tot € 5000.

Gent reserveert er jaarlijks € 250.000 voor. Hiermee kunnen dus 50 Gentse (her)starters ondersteund worden. Het initiatief werpt duidelijk zijn vruchten af als we zien dat amper 1 op 20 afhaakt na 3 jaar.

Eerst wil ik in kaart laten brengen hoe de situatie momenteel is omtrent starters in onze stad. Vanuit die kennis moeten we onze troeven aanwenden om op de kar te springen omtrent de stimulering van start-ups in de Vlaamse regio. Dit naar analogie met andere Vlaamse studentensteden.”