Brugge

Doe je jas en dikste sjaal aan en trek eropuit tijdens de Brugse Week van het Bos (9 – 16 oktober)

brugse week van het bos schepen van openbaar domein

BRUGGE – De leukste week van het jaar staat weer voor de deur: de week van het bos! Tijdens de herfst is er niets mooier dan het bos, daarom nodig ik, als Schepen van Openbaar Domein, iedereen uit om deze week één van de vele Brugse bossen te bezoeken. In totaal telt Brugge wel meer dan 780 hectare bos!

De Brugse bossen en natuur

In totaal telt Brugge meer dan 780 ha bos, inclusief private bossen en bossen aangekocht door Stad Brugge, het Agentschap Natuur en Bos of Provincie West-Vlaanderen. Het grootste aaneengesloten Brugse stadsbos ligt in Sint-Andries. Een gevarieerd bosbestand van afwisselend boomgaarden, weilanden en bossen is te vinden rond de kastelen van Beisbroek, Tudor en Foreest. In 1973 kocht het Stadsbestuur het domein Beisbroek, waar in 1976 het Natuurcentrum de deuren opende. In 1981 volgde het domein Tudor, dat 40 ha groot is. Later werden ook Chartreusinne en Foreest aan al deze groene pracht toegevoegd. Naast bossen telt Brugge ook zo’n 340 hectare aan private en openbare natuurreservaten. In totaal beslaan de Brugse bossen en natuurreservaten zo’n 1122 hectare, wat betekent dat Brugge voor bijna 10% uit natuur bestaat.

Sinds 2020 werden meer dan 52.120 bomen aangeplant op parken, pleinen en in straten. Daarnaast nam de Stad deze legislatuur veel initiatief om de Brugse bossen uit te breiden. Het Veltembos werd met 2,8 ha uitgebreid en ook bij Maleveld werden 6 ha bos en 21 ha weiland aangekocht. De Stad was al sinds 2007 vragende partij om bij het Beisbroekbos 24 ha aan te kopen, wat deze legislatuur gerealiseerd werd.

Tal van activiteiten voor de Week van het Bos

Bossnoeptocht – 9 oktober

Tijdens de bossnoeptocht kom je heel wat geuren, smaken en kleuren tegen. Niet alleen van het bos, maar ook van de vele activiteiten die je onderweg kunt ontdekken zoals het maken van je eigen kruidenthee, het mengen van badzout of een appeltje plukken van een fruitboom. Een gezellige activiteit voor het hele gezin! Schrijf je zeker in via https://vrijetijd.brugge.be/buitenbeentjes

Paddenstoelenwandeling – 16 oktober

Op zondag 16 oktober vertrekt een paddenstoelenwandeling, dit in samenwerking met de mycologische werkgroep. Laat je verrassen door de unieke en talrijke paddenstoelsoorten die in de Brugse bossen groeien. Schrijf je in op: https://vrijetijd.brugge.be/buitenbeentjes

Ga wandelen in Beisbroek, Tudor & in het Chartreusinnebos

Tijdens de herfst is er niets leuker dan het maken van een boswandeling. Ook de Brugse stadsbossen nodigen uit tot een gezellige herfstwandeling. Geniet van de prachtige herfstkleuren op één van de vijf bewegwijzerde wandelingen doorheen de bossen. De routes zijn duidelijk aangegeven.

  • Wandelspeelpad (1,4 km)
  • Rondje Tudor (2,4 km)
  • Boomgaardwandeling (3,4 km)
  • Heidewandeling (4,5 km)
  • Beisbroekwandeling (6,5 km)

Breng een bezoekje aan het Natuurcentrum Beisbroek

Breng tijdens de Week van het Bos zeker ook een bezoekje aan het Natuurcentrum Beisbroek. Via de permanente interactieve tentoonstelling ontdek je wat er allemaal te beleven valt in de natuur. Onder één van de microscopen kun je je natuurvondsten van dichterbij bekijken om zelf te ontdekken welk dier of plantje je gevonden hebt. Het kidslabo laat kinderen zelf dingen onderzoeken en belicht actuele thema’s. Zeker de moeite waard dus! Het Natuurcentrum is open van maandag tot donderdag tussen 14u00 en 17u00 en op zondag van 14u00 tot 18u00.

Lopers, fietsers en ruiters ook welkom

Ga je graag sporten? Dan kun je de Brugse stadsbossen ook op de fiets of met je loopschoenen aan ontdekken. Er is namelijk een bewegwijzerd loop- en mountainbikeparcours! Meer info over de verschillende looproutes: https://www.brugge.be/loopomloop-kasteelbossen Meer info over het mountainbikeparcours: https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/mountainbikeroutes/route-detail/?route=128867

Gezellig picknicken

Verspreid over de stedelijke bossen Chartreuzinne, Foreest, Beisbroek en Tudor richtten we gezellige picknickplekken in. Na het bezoeken van de prachtige Brugse natuur, kan men gezellig picknicken op een van de vele picknickplekken in de Brugse bossen. Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om in de cafetaria’s, die vaak rond de bossen te vinden zijn, iets te eten of drinken.

week van het bos brugge schepen van openbaar domein activiteiten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.