Brugge

De Standaard: Roeselare goedkoopste centrumstad voor gezinswoning

Roeselare is de goedkoopste centrumstad van het land voor een gezinswoning. Voor gemiddeld 179.751 euro koopt een gezin een huis. Een van de verklaringen is wellicht de grote toename van het aantal beschikbare woningen. Een woning kopen in Roeselare is relatief betaalbaar, ondanks een stijgend aantal inwoners. Dat is de conclusie vaneen rapport van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem(Open VLD).

Een woning in Roeselare werd in 2013 gemiddeld gekocht voor 179.751 euro. Dat is het goedkoopst vanalle Vlaamse centrumsteden. De duurste huizen vind je in Leuven en Brugge. Appartementen en villa’s zijn in Roeselare duidelijk duurder dan woningen. Voor een flat betaalde je in 2013 gemiddeld 216.000 euro. Een villa bleek gemiddeld 339.000 euro waard.

De lage prijzen voor gezinswoningen zijn enigszins verrassend als je de bevolkingscijfers onder de loep neemt. Tegenover 2000 steeg het aantal Roeselarenare met 5.141 inwoners (bijna tien procent) tot net geen 60.000. Dat is de grootste groei onder de West-Vlaamse steden. Brugge (plus 1.331 inwoners), Oostende (plus 2.690 inwoners) en zeker Kortrijk (plus amper 330 inwoners) komen niet in de buurt.

Toch genoeg woningen

Meer bevolking brengt meer vraag naar woningen met zich mee. Toch is er woningaanbod genoeg in de stad. Want naast koploper bij de bevolkingsgroei, is Roeselare ook koploper voor het aantal nieuwe woningen. Tussen 2005 en 2013 kwamen er tien procent nieuwe woningen bij. Alleen Hasselt doet daarin beter.Bovendien zijn er ook nu nog een pak nieuwe woningen en verkavelingen op komst zijn. Onder andere in Rumbeke en langs de Gitsestraat worden in de nabije toekomst nieuwe wijken gebouwd. Goed voor ruim duizend extra woningen.

‘Dat maakt dat de prijzen niet fenomenaal de hoogte in gaan, zoals elders wel het geval is. Er is een goede balans van vraag en aanbod. Het aanbod loopt zelfs de vraag wat voor’, zegt burgemeester Luc Martens (CD&V). Een tweede argument zijn volgens de burgemeester de vele kleine bouwondernemingen in de regio. ‘Die concurrentie maakt dat de prijzen scherper zijn.’

Minder jonge gezinnen

Er is ook minder goed nieuws. Het aantal inwoners neemt dan wel toe in Roeselare, maar niet het aantal jonge gezinnen. In 2012 telde Roeselare 13.900 gezinnen met jonge kinderen. Twaalf jaar eerder waren er dat bijna 500 meer. ‘Daar maak ik me geen zorgen over’, zegt burgemeester Luc Martens. ‘De nieuwe verkavelingen hebben woningen op maat van jonge gezinnen. Dus dat komt goed.’

 

Bron: De Standaard