Extra belasten huurinkomsten onbespreekbaar

6 feb

Vlaams Volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem vindt het extra belasten van huurinkomsten onbespreekbaar. Ze reageert hiermee op het eerdere voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette, dat nu wordt bijgetreden door Hans Brockmans, redacteur van het weekblad Trends. “De private huurmarkt in België is nu al zo zwak, getuige de studies van de OESO. Als we nu nog huurinkomsten belasten, zal niemand nog investeren in kwaliteitsvolle huurwoningen, wat de schaarste en dus de huurprijzen zal doen stijgen.”Een verhuurder heeft nu al een beperkt rendement op de investering in een huurwoning. Verhuurders hebben dan nog twee keuzes, ofwel de kwaliteit volledig overboord gooien ofwel de prijs doorrekenen aan de huurder. “Gezien de krapte op de huurmarkt zou een belastying op huurinkomsten de huurprijzen sowieso verhogen. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen voor de vele jobs in de bouw als investeringen in woningen terugvallen. Om het begrotingstekort op te lossen moet de regering vooral structureel besparen in de eigen uitgaven,” aldus Van Volcem, die het beleidsdomein wonen opvolgt in het Vlaams Parlement.

Geen twee keer belasten

“76 procent van de mensen is eigenaar en heeft voor het verwerven van die woning reeds 50% inkomensbelasting betaald.  Na al die inspanningen mogen we mensen niet nog eens extra belasten. De verhuurmarkt bestaat hoofdzakelijk uit eigenaars van één of twee woningen. Meestal zelfstandigen op leeftijd die hun lage pensioen aanvullen,”  aldus Mercedes Van Volcem.

Nog meer sociale huurders?

Ze wijst ook op de nadelige effecten voor de sociale woningmarkt. “Nog meer krapte op de private huurmarkt zal leiden tot nog langere wachtlijsten in de sociale huurmarkt. Wil de PS dan nog meer sociale huurders huisvesten misschien? Er staan nu al meer dan 100 000 wachtenden op de wachtlijst in Vlaanderen. Als de private huurmarkt klappen krijgt, zal dit enkel maar toenemen. Zo komen we in een vicieuze cirkel van meer overheidsuitgaven. Dat is echt niet de weg die we uitmoeten,” besluit Van Volcem.