Gebrek aan totaalvisie voor Brugge

22 jan

De inwoners van Brugge wonen nog altijd graag in hun stad. Het sport- en cultuuraanbod, de klantvriendelijkheid en de gezonde stadskas vallen in de smaak. Het parkeerbeleid, de slordige straten en de dure woningen niet. “Er is een gebrek aan totaalvisie voor Brugge.” aldus Mercedes Van Volcem in Het Nieuwsblad. 

De Bruggelingen zijn erg verdeeld over de parkeermogelijkheden in hun stad. Groen juicht het verkeersvrij maken van de winkelstraten toe, alsook het inzetten op Brugge als fietsstad. Open VLD en N-VA laken een gebrek aan totaalvisie. Het stadsbestuur gaat er prat op dat het verkeer deze kerstperiode beter geregeld was dan vorig jaar, met functionerende randparkings met pendeldienst. ‘Er is nood aan extra ondergrondse parking’, zegt burgemeester Landuyt (SP.A). ‘We willen de parking onder ’t Zand uitbreiden.’

Voor nog een van die eeuwige bekommernissen, de betaalbaarheid van woningen, is beterschap merkbaar. Een verdienste die de vorige schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling, Mercedes Van Volcem (Open VLD), opeist. ‘De projecten die je nu ziet beëindigen, zijn het resultaatvan vergunningen in 2011 en 2012.’ Schepen Franky Demon (CD&V) zet sterk in op betaalbare woningen en denkt ook aan nieuwe woonvormen als cohousing. ‘Dat zijn goede intenties, maar het mag meer zijn zoals bijvoorbeeld ook ecowijken’, zegt Sammy Roelant (Groen).

De Bruggelingen zijn opvallend minder tevreden over de staat van hun wegen en voetpaden. Schepenvan Openbare Werken Philip Pierins (SP.A) bevestigt de vele meldingen van putten en verzakkingen, maar meent dat herstellingen nooit lang op zich laten wachten. N-VA ontkent dat.’Straten en pleinen zijn aan het verloederen. Het onderhoud is sterk afgenomen’, klinkt het. Van Volcem is opvallend mild. ‘Ik vind dat de stad wél goed onderhouden is en schepen Pierins en de groendienst het niet slechter doen dan het vorige bestuur.’

Opvallend: de helft van de Bruggelingen heeft liever dat de stad investeert dan bespaart. Een positief signaal, vinden Open VLD en N-VA. Die eerste partij vreest wel ondoordachte uitgaven, de laatste vindt dat een congrescentrum een fantastische investering zou zijn. ‘Dat zou zorgen voor een doorgedreven verblijfstoerisme, waarbij de bezoekers meer spenderen dan de eendagsvliegen’, zegt Ann Soete (N-VA).
Bron: Het Nieuwsblad