Brugge

Nieuw akkoord over derde energiepakket

BRUSSEL – Vannacht bereikte het kernkabinet een belangrijk, nieuw akkoord om de energiefactuur te drukken. In combinatie met ook nieuwe renovatiemaatregelen van de Vlaamse Regering biedt de Overheid de nodige steun tegen oplopende energiefacturen én een versnelling richting energiebesparing en hernieuwbare energie.

Met dit derde energiepakket worden alle zeilen bijgezet om burgers te helpen op alle niveaus. Hierbij werd ook rekening gehouden met de lange termijn om onafhankelijkheid van gas en een snellere energietransitie te bewerkstelligen. Een serie renovatiemaatregelen van de Vlaamse Regering draagt hiertoe bij.Renovatiemaatregelen
Concreet kiest de Vlaamse Regering voor het optrekken van verbouwingspremies. Afhankelijk van het inkomen kan 35 tot 50 procent van de renovatie teruggevorderd worden.

Daarnaast worden de premies voor hybride warmtepompen en lucht-warmtepompen respectievelijk opgetrokken naar 2000 euro en 3000 euro.

Premies verbouwingen worden opgetrokken: afhankelijk van het inkomen kunnen verbouwers 35 tot 50 procent van hun renovatie terugbetaald krijgen.

De combinatie van bovenstaande premies met een renteloos renovatiekrediet en een energielening zou verbouwers moeten stimuleren richting duurzame energie. Daardoor zullen de doelstellingen rond wind -en zonne-energie verhoogd worden.

Derde energiepakket
Naast de renovatiemaatregelen van de Vlaamse Regering wordt Federaal het btw-tarief op gas verlaagd van 21 procent naar 6 procent. Eerder werd dit voor elektriciteit ook al beslist.

Bovendien komt er een verlenging van het sociaal tarief en een premie van 200 euro voor wie zijn huis verwarmt met stookolie.

Accijnzen op diesel en benzine worden onmiddellijk verlaagd met 17,5 cent per liter en zal vanaf dit weekend te voelen zijn aan de pomp.

In september volgt dan een evaluatie van bovenstaande maatregelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.