Nieuwe voortuin OLVA nu ook open voor publiek

18 jun

OLVA zelf legt momenteel de laatste hand aan de herinrichting van de vernieuwde voortuin, maar zowel leerlingen als omwonenden kunnen nu al genieten van het nieuw stukje openbaar groen.

Deze groene ruimte nodigt uit tot ontmoeting, om even op adem te komen, te ontspannen en te genieten. Het is een plaats waar jong en oud even kan onthaasten in de frisse buitenlucht. Op die manier draagt deze omgeving in Assebroek bij aan een betere leefbaarheid van de Brugse deelgemeente.

De heraanleg van de voortuin van OLVA Assebroek vatte aan op 8 november 2021. Op vandaag is deze bijna volledig afgerond. De school zelf legt binnenkort de laatste hand aan de herinrichting met het plaatsen van de klimwand tegen een bestaande muur. Het kostenplaatje komt neer op €97.836.

Ontwerp

Op de grens met het openbaar domein werd de betonnen afsluiting weggenomen. Zo vergroot de relatie tussen de voortuin van het OLVA en het openbaar domein.

De parkeerplaatsen op het terrein van de school bleven behouden, met uitzondering van 2 parkeerplaatsen die werden ingevuld met planten. Deze beslissing werd met enthousiasme ontvangen door zowel school als omwonenden. De parkeerdruk in de Collegestraat ligt momenteel zeer hoog.

Diverse plantvakken zijn geïntegreerd op het terrein. Deze werden beplant met bloemrijke planten en struiken met eetbare bessen. 3 nieuwe bomen fleuren het terrein extra op.

Leuke toevoegingen op het terrein:

  • Een amfitheater als buitenklas
  • 3 hangmatten
  • Een houten zitelement als hangplek
  • Een lange picknicktafel bestaande uit 5 aparte picknicktafels
  • Een vaste pingpongtafel
  • Een fitness-toestel

De klimmuur, bestaande uit aparte klimelementen, wordt later opgehangen aan een bestaande muur door de school zelf.
Toegankelijkheid voor mensen met een beperking

Iedereen heeft recht op ontspanning, ontmoeting en natuur. Daarom vond ik het van groot belang dat er ook werd gedacht aan rolstoelgebruikers bij de herinrichting van deze voortuin.

Op volgende manieren werd hiermee rekening gehouden in het ontwerp:

  • 1 picknicktafel werd voorzien met een overhellend blad
  • Bijkomende verharding onder de picknicktafel
  • Bijkomend pad aan de ingang van de school tot aan het amfitheater
  • Plaatsing van een hangmat tegenaan een bestaande verharding
  • Doortrekken van de verharding tussen 2 gebogen zitbanken
  • Verbrede verharding onder de lange rechte zitbank in het westen van het terrein
  • Breedte van de doorgang van het nieuwe poortje van en naar de school heeft minimale doorgang van 90 cm

Hier kan je het voorontwerp terugvinden.