Brugge

Sociale huurders met te hoog loon moeten bijbetalen

sociale_woning11.232 huurders van sociale woningen verdienen te veel. 541 van hen hebben zelfs meer dan 70.000 netto per jaar op hun loonbriefje staan. Hun huurcontract verbreken, gaat niet. Minister van Wonen Homans (N-VA) onderzoekt of ze hen een solidariteitsbijdrage kan opleggen. Een voorstel die Mercedes Van Volcem (Open Vld) al meer dan 5 jaar bepleit in het parlement. Wie te veel verdient voor een sociale woning maar een levenslang huurcontract heeft, mag binnenkort een extra factuur verwachten. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) laat onderzoeken of ze zulke huurders een solidariteitsvergoeding kan opleggen. Dat staat in haar beleidsbrief.

“De maatregel moet ervoor zorgen dat de sociale huurwoningen worden toegewezen aan wie ze echt nodig hebben. Het is niet meer dan billijk om van die huurders wat solidariteit te vragen opdat ook zij kunnen bijdragen aan het ondersteunen van de ontwikkeling van nieuwe sociale huurwoningen en het renoveren van het bestaande patrimonium.”

Zo’n 7,5 procent van de sociale huurders in Vlaanderen heeft immers een inkomen dat eigenlijk te hoog ligt om recht te hebben op een sociale woning. Die inkomensgrens ligt sinds 2014 op 23.500 euro voor een alleenstaande en 35.300 voor koppels en voor alleenstaanden met iemand ten laste. Het aantal dat boven die grens zit, neemt ook toe: van 8.865 in 2010 tot 11.232 in 2014. Het gaat bijvoorbeeld om huurders die intussen zijn opgeklommen en meer verdienen of om mensen met inwonende kinderen met een inkomen. Hen uit hun sociale woning zetten, gaat niet: het gaat om contracten van onbepaalde duur.

Maar vanaf 1 januari verandert dat: dan zullen nieuwe huurcontracten voor sociale woningen enkel nog tijdelijk zijn. Na negen jaar kunnen ze worden opgezegd als de huurder minstens 25 procent meer verdient dan de inkomensgrens. “Zo kan er een verschil ontstaan tussen de oude en de nieuwe contracten”, zegt Vlaams Parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V).

Wie te veel verdient, moet er in de nieuwe regeling immers wél uit. Taeldeman is dan ook voor zo’n solidariteitsbijdrage gewonnen “als die inkomsten worden aangewend om bestaande sociale woningen energiezuiniger te maken”.

Lange wachtlijst

Ook Mercedes Van Volcem, woonexperte van Open Vld, is voor een solidariteitsvergoeding. Dat systeem bestaat ook al in Brussel, merkt ze op. “De bijdrage wordt daar niet aangerekend als je binnen het jaar de woning verlaat”, weet Van Volcem. “Dat vind ik een stimulans om te vertrekken en zo plaats te maken voor wie al jaren wacht.”

In Vlaanderen staan momenteel 105.370 mensen op de wachtlijst. Dat is 13 procent meer dan in 2013. Gemiddelde duurt het 2 tot 5 jaar.

Hoe die solidariteitsvergoeding in Vlaanderen er precies moet uitzien, is nog niet bekend. “Dit zal onderzocht worden, samen met een globale evaluatie van de huurprijsberekening”, zo laat het kabinet-Homans weten.