Stad Brugge en Fluvius vervangen alle 2.700 Brugse lantaarns door Led-armaturen

17 dec

Stad Brugge plant het vervangen van alle 2.700 Brugse lantaarns in de historische binnenstad door led-armaturen met dezelfde look-and-feel, een investering om reden van de huidige conditie van de lantaarns en de geldende eco-design regelgeving. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Door slimme keuzes te maken wordt er ongeveer 60 procent energie bespaard op vlak van openbare verlichting. Een aanzienlijke CO2-reductie is daarvan het logische gevolg.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “De vervanging van alle Brugse lantaarns, in samenwerking met netbedrijf Fluvius, kadert in de visie van duurzame doelstellingen rond openbare verlichting vastgelegd in het Brugs beleidsprogramma 2019-2024. Daarnaast is het de ambitie van Fluvius en de Vlaamse overheid om het openbaar verlichtingspark tegen 2030 van slimme led-technologie te voorzien.”

De totale kostprijs is geraamd op 4,1 miljoen euro. De uitrol is gepland in het eerste kwartaal van 2020 en wordt gespreid over een periode van drie jaar. “Vroeger verbruikten de lantaarns 85 Watt per lamp, de nieuwe lantaarns verbruiken slechts 28 Watt per lamp. Dit zal een besparing opleveren van 60 procent op onze energiefactuur wat overeenkomt met 134.000 euro per jaar”, zegt schepen Van Volcem.  

Smart Light Concepts

Via het SLIC-project (Smart Light Concepts), waarin Stad Brugge met zeven andere partners participeert, bekomt de Stad subsidies via het Europese Interreg 2 Zeeën-programma en de provincie West-Vlaanderen. Naast het informeren over de mogelijkheden van duurzame verlichting (niet alleen de technologie maar ook bijvoorbeeld het dimmen van verlichting), wordt er in het SLIC-project ook onderzocht wat de impact is op onder meer mobiliteit, sociale veiligheid en verkeersveiligheid. In dit project wordt ook onderzocht hoe nieuwe, slimme technologieën geïntegreerd kunnen worden (bijvoorbeeld via sensortechnologie).

“Dankzij dit SLIC-project heeft Stad Brugge een Expert Openbaar Domein aangesteld, die samen met Fluvius zorgt voor een milieuvriendelijker, duurzamer, energiebesparend en technologisch vernieuwend verlichtingspark”, aldus Mercedes Van Volcem.