Twee rusthuizen en 240 woningen in Sint-Pietersmolenwijk

3 dec

Na bijna 40 jaar gebakkelei is er eindelijk een toekomstplan voor de Sint-Pietersmolenwijk in noord-Brugge. De stad, het OCMW en de twee huisvestingsmaatschappijen zijn akkoord met de bouw van 240 woningen en twee woonzorgcentra. “Een mix voor jong en oud.  Dit bevordert betaalbaar wonen en betaalbare zorg. Het OCMW bouwt een rusthuis van 240 bedden. Een private initatiefnemer bouwt het andere zorgcentrum. Daar is nog niet duidelijk hoeveel bedden. Een mooie toekomst voor Sint-Pieters.” verduidelijkt voormalig schepen Van Volcem (Open VLD) die de plannen nog mee in de steigers zette.

Niet alleen de vele discussies over de toekomst van de gronden hebben het dossier al die jaren vertraagd. Ook de onduidelijkheid over de problemen met de afwatering hingen lange tijd als een zwaard van Damocles boven de wijk. Van Volcem trachtte het dossier zelf in een stroomversnelling te brengen door de bouw van een vorm van paalwoningen voor te stellen. Huidig schepen Demon heeft het plan om er 300 woningen te bouwen afgevoerd. We zwakken dat aantal af tot 120 sociale woningen en 120 privékavels. Er wordt in voldoende groen en buffergebied voorzien om het water op te vangen. De watertoets is gebeurd en kan geen roet meer in het eten gooien.

De bestaande woonwijk krijgt afscherming door een groene ‘corridor’, die meteen de wijk zal verbinden met het sportpark Tempelhof. In de Sint-Pietersmolenwijk komt er zo wel wat ruimte vrij voor extra gebouwen. Zo was het al bekend dat een privé-ontwikkelaar op het domein Koentges een woonzorgcentrum wil bouwen. Over hoeveel bedden het zal gaan, is nog niet duidelijk. Ook het OCMW van Brugge wil in de wijk een nieuw rusthuis neerpoten. Het zou gaan om een centrum met 240 bedden. “We zijn weer een stap dichterbij de realisatie van dit woonzorgcentrum, dat op termijn de verouderde rusthuizen van Sint-Clara en Minnewater moet vervangen”, reageert OCMW-voorzitter Dirk De fauw (CD&V). Ook bij de Brugse Maatschappij voor Huisvesting wordt tevreden gereageerd. “In korte tijd is hier een moeilijk dossier toch opgelost. Dit wordt een heel mooi project in het noorden van Brugge.”

Bron: Het Laatste Nieuws en eigen