Woontoren om vrienden te maken

31 dec


De Woontoren, een interessant project om het jaar af te sluiten… Weg met het vluchtige praatje in de lift of de gang. De buren écht leren kennen doe je aan de droogkast of op het balkon. Een Deens architectenbureau introduceert daarom ‘de toren waar je vrienden maakt’ in Vlaanderen. Tegen 2017 moet hij rechtstaan in Antwerpen: 24 verdiepingen vol gemeenschappelijke ruimtes. Het concept achter de nieuwe toren: privacy garanderen, interactie stimuleren. En dus komen er niet alleen een dikke honderd wooneenheden, maar ook gemeenschappelijke stukken. Een grote wintertuin bijvoorbeeld. En in het gebouw zélf: een grote eetkamer op de benedenverdieping. Of een kluskot voor de fietsen. Of logeerkamers, die gebruikt kunnen worden door wie ze nodig heeft. Alles kan, zolang er maar ruimte mee gewonnen wordt én zolang het de sociale interactie bevordert. (Bron: HLN)


Het waren de jonge wolven van het Vlaamse architectenbureau BRUT die al een tijdje rondliepen met het plan. Voor de veldexpertise
gingen ze in zee met C.F. Møller, een bureau in Scandinavië met vestigingen in Denemarken, Noorwegen en Zweden. “We wilden een
toren ontwerpen waarbij de mensen elkaar niet enkel tegenkomen in de lift”, zegt ingenieur-architect Gunther Slagmeulder van BRUT.
“Een lift is bezwaarlijk een plek waar je een fijn gesprek kan beginnen. Het kan ook anders, dachten we.”
Alles delen (of niet)
Bij C.F. Møller wisten ze met die ideeën wel raad. Scandinavië is wereldwijd dé plek bij uitstek waar geëxperimenteerd wordt met
collectief wonen, mits respect voor ieders privacy. Wonen mensen bij ons, in België, heel geïsoleerd, dan doen Scandinaven dat in hun
steden helemaal anders. Wat gedeeld kan worden, wordt gedeeld. Wat mensen voor zichzelf willen houden, houden ze voor zichzelf.
Gunther Slagmeulder: “We hebben ons bijvoorbeeld de vraag gesteld: is het echt nodig dat mensen in hun appartement allemaal
een wasmachine en droogkast hebben? Uiteindelijk verlies je daar flink wat ruimte mee. Terwijl het ook anders kan als je die zaken
gemeenschappelijk maakt. De woningen kunnen dan compacter en uiteindelijk blijft de keuzemogelijkheid. Niks wordt opgedrongen.
Wie wil, kán zijn eigen wasmachine zetten.”
Bovenop een lager gelegen stuk van het torengebouw komt volgens het voorlopige plan een daktuin. Daar kunnen alle bewoners
terecht, maar ook de werknemers van de kantoren die in het gebouw zouden komen. Bovenop de toren zou een wintertuin liggen.
Ook de balkons zouden ‘een soort van’ gemeenschappelijk zijn: apart, maar tóch samen, gebundeld per community. Waarbij een
community dan kan bestaan uit enkele gezinnen met kinderen, studenten of koppels.
2017
De toren van C.F. Møller en BRUT Architecture and Urban Design kwam als eerste uit een ontwerpwedstrijd. Tegen 2017 zou hij in
een herwerkte, definitieve versie gebouwd worden. Hij komt in het verlengde van de kaaien, net naast de Schelde. Ontwikkelaars
realiseren daar een gloednieuw project, waar werken en retail gecombineerd worden met wonen in het groen. Hoogbouw zal er
uitzonderlijk zijn. Het project bestaat vooral uit laagbouw met zicht op de Schelde.

Bron: Het Laatste Nieuws