Vlaams Parlement

Geld sociale woonleningen nu al op

Er is grote nood aan sociale leningen, en die zijn ook veel bekender geworden bij het publiek. Het jaar is amper een paar maanden ver, maar het Vlaams Woningfonds staat al zo goed als droog. Ook de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen zit over enkele weken zonder centen. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) wil extra geld, verkiezingen of niet. Maar N-VA-minister Philippe Muyters vraagt daarentegen een audit van de twee instellingen. Van Volcem (Open Vld) hekelt het gebrek aan vooruitziendheid.

Het is stilaan een terugkerend probleem. Nog voor het jaar goed en wel om is, is het geld voor goedkope sociale woonleningen op. Vorig jaar haalden de twee maatschappijen die met steun van de overheid goedkope leningen verstrekken, het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) nipt de herfst. Nu halen ze amper de lente: over enkele weken zitten ze allebei op droog zaad.

Dat kan verwonderlijk lijken. Vorig jaar werd beslist om het budget voor dit jaar op te trekken van700 tot 814 miljoen. Maar het is een druppel op een hete plaat: het aantal aanvragen blijft stijgen. Vorig jaar kregen 4.800 gezinnen een sociale lening toegekend. Maar alleen al in de eerste twee maanden van dit jaar steeg het aantal aanvragen met de helft, van 1.176 naar 1.734.

Op het kabinet van Freya Van den Bossche, de bevoegde minister, wijzen ze naar de economische crisis. ‘De banken doen almaar moeilijker om een lening toe te kennen. En zo belanden veel mensen bij het VWF en de VMSW. Er is grote nood aan sociale leningen, én die zijn ondertussen veel bekender geworden bij het publiek.’

De voorwaarden zijn dan ook een stuk gunstiger dan op de privémarkt. Niet enkel liggen de tarieven veel lager, het is ook mogelijk om voor het volle pond te lenen. Bij een bank moeten kandidaat-kopers immers al snel enkele tienduizenden euro’s op tafel leggen. Van hen wordt een inbreng van twintig procent eigen middelen verwacht. En het systeem van sociale leningen is niet eens zo selectief: zelfs gezinnen met een inkomen tot 49.000 euro bruto kunnen er een beroep op doen. Tachtig procentvan de Vlaamse bevolking komt in aanmerking. Het VWF beheert op dit ogenblik 30.751 leningen, ter waarde van 2,5 miljard euro, en het VMSW 23.198, goed voor 1,9 miljard euro. Zij halen dat geld zelf op de privémarkt op, en de overheid past bij om het tegen een voordeliger tarief (tot twee procent) te kunnen uitlenen.

Onderzoek nodig

Volgens Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem van oppositiepartij Open VLD, is het een groot probleem dat het geld zo snel op is. ‘Mensen kopen een huis, hebben een akkoord voor een sociale lening, maar dan is het geld op en moet de deal weer worden afgeblazen.’ Zij vraagt daarom dringend meer geld.

Dat doet ook Freya Van den Bossche. Zij wil dat begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) geld vrijmaakt, ook al wordt er door de verkiezingen geen begrotingscontrole meer gepland. ­Muyters is daar niet happig op. ‘We moeten durven de vraag te stellen hoe het mogelijk is dat het geld nu al op is, terwijl er pas vorig jaar meer is uitgetrokken. Misschien kennen ze bij het Vlaams Woningfonds wel te makkelijk leningen toe. Wij gaan niet zomaar een cheque uitschrijven. Het zou een beter idee zijn om een deftige audit te houden van de ­manier waarop het Vlaams Woningfonds werkt.’

 

Bron: Nieuwsblad