Brugge

Stad Brugge pakt historische Vesten aan

BRUGGE – Stad Brugge gaat de komende drie jaar fors investeren in haar Vesten. De toestand van de huidige dolomietpaden is sterk achteruitgaan waardoor er veel oneffenheden en na regenweer plassen ontstaan. “Elke Bruggeling is fier op de Vesten. Daarom investeren we de komende drie jaar fors om de wandelpaden er op en top te laten uitzien en ze weer optimaal kunnen gebruikt worden”, zegt schepen van Openbaar Domein. De gefaseerde  vernieuwing gaat gepaard met een kostprijs van 1,8 miljoen euro.

De Brugse Vesten waren nog nooit zo populair. Dagelijks maken wandelaars, fietsers en joggers er gebruik van.  “De Vesten zijn het park van de bewoners van de binnenstad en van de aangrenzende deelgemeenten. Het vormt een groene plaats voor alle Bruggelingen en zelfs voor velen buiten Brugge. Daarom is het voor ons prioritair om ze er ordentelijk te laten uitzien, maar ook dat ze in topstaat gebruikt kunnen worden. Met de vernieuwing van de dolomietpaden maken we hier grondig werk van”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Eerdere herstellingswerken

In de voorbije jaren werden er lokale herstellingen uitgevoerd doch niet met het gewenste resultaat waardoor een volledige vernieuwing zich opdringt. “Er wordt voorzien in een waterdoorlatende fundering om de infiltratie van regenwater maximaal en snel toe te laten. De afwerking is terug voorzien met dolomiet.  Een bijkomende oppervlaktebehandeling met calciumchloride is eveneens voorzien en zorgt voor een verhoogde duurzaamheid.  De vernieuwing zal gefaseerd gebeuren over 3 jaar”, verduidelijkt de Brugse schepen Van Volcem.

Stadsvernieuwing op de Vesten

Aan de Gentpoort en Kruispoort en Smedenpoort en Ezelpoort staan intussen ook vier drinkwaterfonteinen en vorige zomer werden ook groene stoelen en picknickbanken geplaatst.  De Vesten werden op deze manier een leuk park met beleving waar mensen samenkwamen in het groen. “De Vesten zien we net als onze stadsparken en bossen: het verlengde van de tuin van de Bruggelingen. Over de jaren heen zijn we er dan ook blijven in investeren. Nu krijgen ze een stevige opwaardering om weer in topvorm ter beschikking te staan van onze stadsbewoners en -bezoekers”, aldus Van Volcem.

Cijfers

De Vesten tellen 26 hectare groen, 15,09 ha gazon, 7,07 hectare beplantingen, 4,07

hectare wandelpaden en 3350 grote bomen. “Intussen werden diverse onderzoeken gedaan en aan de hand van oude foto’s en postkaarten zien we dat sommige bomen reeds een grote leeftijd hebben. We zullen daar het komende jaar ook meer over informeren en met QR-codes werken. Bovendien maken we ook werk van naambordjes op de bomen”, verduidelijkt de Brugse schepen Van Volcem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.