Brugge

Betaalbaar wonen in Brugge

Betaalbaar wonen in Brugge is meer dan een slogan. Een woonbeleid moet er zijn voor iedereen en iedereen in dezelfde omstandigheden moet hetzelfde krijgen.

1. De eigenaars (75%) : de laatste zekerheid van vele mensen is hun eigen huis. In Vlaanderen maar zeker ook in Brugge. Wie zijn zuur verdiende spaargeld in een woning heeft gestopt en aan het afbetalen is voor de rest wil absoluut niet dat de waarde van zijn woning daalt . Als overheid mogen we dus geen ineenstuiken van de markt veroorzaken door overaanbod of door leningen toe te staan die niet kunnen terugbetaald worden

2. De huurders in Vlaanderen en in Brugge belopen ongeveer 25 % . Daarvan huren er 18 % op de private markt. De huurders zijn ofwel mensen die tijdelijk in een huurwoning zijn, bewust kiezen voor een huurwoning of die een inkomen hebben die niet toelaten om een woning te kopen (lees af te betalen). Iemand die alleen leeft en zelfs 2000 euro verdient zal het moeilijk hebben om een woning te kopen

Een sociale koopwoning kost zelfs 200.000 euro. Af te betalen op 20 jaar zonder inleg, betekent dit min (met historisch lage rente vandaag) ongeveer 1200 euro per maand.

Oplossing 1 : de overheid bouwt 50 woningen zelf per jaar voor mensen met een laag inkomen (sociale bouwmaatschappijen doen dat) , maar dan help je 50 mensen en niet de 3000 mensen in dezelfde omstandigheden (heel oneerlijk verhaal)

Oplossing 2 : lees het 90 puntenprogramma (voor eigenaars, huurders, jonge gezinnen, ouderen) met focus op kwaliteit en open ruimte en groen.