Brugge Brugge 2012

Brugge heeft geen nood aan links beleid

Van Volcem neemt de uitlatingen van Renaat Landuyt niet. Landuyt stelt dat de laatste zes jaren in Brugge verloren waren en dit met een eerste schepen (SPa), een ocmw voorzitter (SPa) en een schepen van werk (SPa) in het stadsbestuur. Toch neemt de SPa al 36 jaar deel aan het stadsbestuur. Brugge is een stad met 30.000 mensen tewerkgesteld in de quartaire sector : 12000 mensen werken in de gezondheidszorg, 9500 ambtenaren en 7000 onderwijzers. Brugge moet economisch denken, maar wat heeft de schepen van werk al gedaan voor werk in eigen stad behalve met de VDAB de resultaten van de werkloosheid voor te stellen om de drie maand.

Brugge is de beste stad om te wonen, maar Brugge moet inzetten op welvaart en groei en vooruitgang, wil ze welvarend blijven.

De vorige coalitie (1998-2006) van CD&V en SPa voorzagen zelfs geen bedrijventerreinen. Pas in mei 2007 (na deelname Open VLD in coalitie) is er 80 ha bedrijventerrein aan de Blankenbergsesteenweg bijgekomen in het planningsgebied voor Brugge.

Brugge heeft de kaart getrokken van hoge scholen en studenten en als schepen van ruimtelijke ordening kregen ze ruimte (KHBO, Howest, Syntra, verpleegsterschool, KTA, Groene Poorte). De achterkant van het station heeft geen nood aan een beursgebouw maar aan een kennispool. Er kwamen ook 767 studentenkamers bij. Als we jonge mensen hier willen laten wonen (tweeverdieners) dan is het nodig dat je ook werk voorziet in je stad.
Intussen werden 54 van de 76 leegstaande bedrijven herbestemd. De ruimte op Bombardier werd geoptimaliseerd, Ten Briele werd aangesneden.
De bouwvergunning wordt afgeleverd in gemiddeld 66 dagen en nieuwe bedrijven plannen een vestiging of breiden uit : DM&S, drukkerij Jacobs, Exellent, 2 XL …

We hebben nood aan extra bedrijventerreinen die goed ontsloten zijn voor KMO’s en er is een plan in de maak om op de site Kinepolis een zone voor hoogwaardige diensten te maken (banken, verzekeraars, ingenieurs, bouwtechnieken, technologie, ….). De 7000 studenten moeten zicht krijgen op werk. We moeten inzetten op groei.

De Bruggeling moet stemmen op een rechts beleid. De Bruggeling zal straks naast Philips ook Paverko zien vertrekken, want ze gaan naar Zandvoorde volgend jaar. Pemco heeft last van de economische recessie en de werknemers zijn economisch werkloos (4/5). Vandaag staat ook in de Tijd dat Bombardier nood heeft aan een groot order. De haven levert ook minder goede cijfers af. Brugge moet de beste stad worden om in te werken en dat zal niet lukken met een links bestuur die alles vertraagt en investeerders afremt en haar focus legt op sociale woningbouw.

De burgemeester moet niet een marionet zijn van de vakbond of de beweging. Brugge verdient daadkrachtig bestuur. Geen populisme waarbij men zich fixeert op tweede verblijvers (die niet stemmen in Brugge).

Mercedes Van Volcem