Brugge

De aankoop van de Boninvest is een feit

BRUGGE – Stad Brugge heeft voor 2,4 miljoen euro een administratief gebouw en garagestelplaats gelegen aan de Boninvest gekocht van NV Befimmo. De aankoop is een feit en werd bevestigd gisteren in de gemeenteraad. “Deze strategische aankoop vormt een historische kans om de vesten te herstellen. We willen de stadsvesten revitaliseren en zowel de groene wandeling als de groene fietsroute rond de stad vervolmaken”, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

De Brugse Vesten waren nog nooit zo populair. Dagelijks maken wandelaars, fietsers en joggers er gebruik van. “De Vesten zijn het park van de bewoners van de binnenstad en van de aangrenzende deelgemeenten. Het vormt een groene plaats voor alle Bruggelingen en zelfs voor velen buiten Brugge. Velen wandelen er, brengen een hond mee of joggen er”, zegt Van Volcem, “Brugge en haar groene Vesten: dat is uniek. In huidige tijden waarbij groene openbare ruimte steeds meer gegeerd is, is de historische aankoop voor de Bruggelingen een prachtige verwezenlijking.”

Smalle passage aanpakken

Op het stuk aan de Boninvest zijn de Vesten op hun het smalst. De grote toeloop op de Vesten ter hoogte van de Boninvest is intens voor de omgeving. Schepen Mercedes Van Volcem: “We zijn fier dat deze eigendom in onze handen is. Het waren geen makkelijke onderhandelingen. In totaal kopen we 5280 m² grond aan, vermeerderd met het bestaande stuk dat we reeds in bezit hebben. We maken een nieuwe aanleg van ongeveer 1 hectare tussen de Gentpoort en de Conzettbrug. Ter plaatse zal er meer ruimte kunnen gecreëerd worden voor voetgangers, joggers en fietsers”, aldus Van Volcem.

“De bocht van het fietspad en wandelzone wordt verbeterd. Zo scheiden we net zoals op de Gentpoortvest  voetgangers en fietsers van elkaar. Met die inspanningen herstellen we de stadsvesten in hun glorie. Dit is niet zomaar een aankoop, het is een toekomstgerichte visie”, aldus de Brugse schepen Van Volcem. “Met de aankoop van de grond kunnen we een ‘missing link’ in onze Vesten opvullen en een volwaardige groene invulling geven aan één van de belangrijkste publieke tuinen van Brugge.”

Een 7 kilometer lang park

De Vesten tellen 26 hectare groen, 15,09 ha gazon, 7,07 hectare beplantingen, 4,07 hectare wandelpaden en 3350 grote bomen. “Intussen werden diverse onderzoeken gedaan en aan de hand van oude foto’s en postkaarten zien we dat sommige bomen reeds een hoge leeftijd hebben. We maakten werk van een inventaris en ook naambordjes op de bomen. We investeren ook de komende drie jaar fors in de Vesten. De toestand van de huidige dolomietpaden is sterk achteruitgaan waardoor er veel oneffenheden en na regenweer plassen ontstaan. De gefaseerde  vernieuwing gaat gepaard met een kostprijs van 1,8 miljoen euro”, verduidelijkt de Brugse schepen Van Volcem. De Vesten telt drie aangrenzende parken : Het Minnewaterpark, Het Koning Albertpark, Het Graaf Visartpark en ook het Koningin Astridpark, op amper 200 meter van de Boninvest.

Voorlopig verhuurd

De betreffende gronden en gebouwen worden voor de helft nog gehuurd door de FOD Justitie die er inbeslaggenomen voertuigen stalt.  “De huur loopt nog tot 2027 en we gaan die huur ook laten doorlopen omdat ze ook een stuk van de investering dekt. Intussen maken we een masterplan vanuit openbaar domein voor de site”, zegt Van Volcem. Het gebouw bestaat uit kantoorruimten, diverse lokalen, opslag, archiefruimte, gesloten en open autostelplaats, evenals 45 buitenparkeerplaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.