Brugge

31 Picknickplekjes en 207 banken in en rond Brugge

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus) wil meer dynamiek en beleving in het openbaar domein van Brugge creëren met de komst van 31 picknickplekjes. “Openbaar domein moet ook tijdens en na de coronacrisis onze inwoners uitnodigen om samen te genieten van de vele mooie groene plaatsen die Brugge rijk is. Daarom realiseer ik straks 31 picknickplekjes op groene locaties in Brugge. Een gezinsuitstap te voet of een fietstocht onder vrienden met een picknick onderweg past perfect in dat plaatje”, reageert schepen Van Volcem. 

Ook op nieuwe groene plaatsen komen er picknickzones. Dit zijn de verborgen parels:

  • Stad Brugge kocht 2,8 hectare in Veltem. Daar komen er 10 picknickbanken.
  • In Assebroek staan 12 banken in het Katelijnepark (vlakbij Katelijnepoort) met mooi uitzicht op het water. Deze groene zone ligt net buiten de binnenstad en het is er heel leuk vertoeven.
  • In Sint-Michiels komt er op het privédomein De Rode Poort (nabij wijk Sint-Godelieve) een picknickzone 10 picknickbanken voor de bewoners.

Staycation

Er werden 31 geschikte locaties geselecteerd waar in totaal 207 picknickbanken geïnstalleerd zullen worden. “Dit initiatief bouwt verder op het succes van de groene stoelen in de stad en creëert een zomers sfeer in de stad. Ideaal om staycation of vakantie in eigen land te promoten. En ook de inwoners kunnen op een fijne manier kennismaken met het openbaar domein in Brugge”, vertelt Mercedes Van Volcem.

“Ik wil iedereen uitnodigen om meer buiten te komen met hun bubbel en te genieten van de natuur”, Mercedes Van Volcem

De eerste lading van 60 banken wordt de komende week nog voorzien. “Naast Veltem zullen deze in een eerste fase geplaatst worden bij het Park De Rode Poort, de Vesten, Graaf Visartpark en het Baron Ruzettepark in het centrum. Voor de deelgemeenten wordt de picknickbanken in eerste fase voorzien voor de Koude Keuken te Sint-Andries, Ten Poele te Sint-Pieters en ter hoogte van het Restaurant Sea and Sand te Zeebrugge”, aldus de schepen van Openbaar Bestuur Van Volcem. Voor de overige 147 bedraagt de leveringstermijn 6 weken, waardoor de plaatsing voorzien wordt half juli.

Ik wil een picknickbank of bankje

“Het doet me plezier dat mensen ons aanspreken met goede ideeën en leuke suggesties. We bekijken deze, en waar mogelijk voeren we ze uit. Zo maken we samen van de stad een nog betere plaats om in te leven, werken en wonen. Ik maak ook van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen om mee te investeren in het openbaar domein. In Engeland gebeurt dit al. Mensen kunnen er bankjes doneren aan de stad met hun naam erop als aandenken aan een geboorte, huwelijk of een overlijden. Bruggelingen kunnen hun ideeën steeds mailen naar openbaardomein@brugge.be“, besluit Mercedes Van Volcem

West-Brugge: 60 stuks

Sint-Michiels

Er komt een picknickbank in overleg met Natuur en Bos in het Lappersfortbos en langs het water ter hoogte van DM&S.

Sint-Andries

In Sint-Andries komen er in het park de Koude Keuken ook 5 picknickbanken naast de 50 groene stoelen. Ook in de stadsbossen Tudor, Chartreuserinnenbos en Beisbroek voorzien we op drie plaatsen 10 picknickbanken. Op de 3 hectare grond (aangekocht door de Stad) langs de Doornstraat zullen er 10 picknickbanken bijkomen. 

Noord-Brugge : 85 stuks

Sint-Pieters

In park Ten Poele op Sint-Pieters plaatsen we 50 stoelen en vijf picknickbanken. 

Zeebrugge

Op het strand, dicht bij de zeedijk, plaatsen we 30 picknickbanken. Daarnaast komen er op drie andere locaties in Zeebrugge picknickzones. “Dit bevordert de sociale cohesie”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.  

Centrum : 25 stuks

In het centrum komen er 25 picknickbanken in het Graaf Visartpark en het Baron Ruzettepark. We plaatsen 14 picknickbanken langs de Vesten.

Oost-Brugge: 37 stuks

Hier komen er 37 picknickbanken verspreid over het Katelijnepark, Veltempark, Hoeve Hangerijn, Daverlopark en het Zuidervaartje.

Overzicht in detail

CENTRUM:

 LOCATIEAANTAL BANKEN
 1.Naast VTI kant t’ Zand2
 2.Vesten aan de Smedenpoort2
 3.Baron Ruzettepark4
 4.Kruisvest nabij Potterierei3
 5.Kruisvest nabij Sint-janshuismolen3
 6.Kazernevest nabij Conzettbrug3
 7.Gentpoortvest nabij watertoren3
 8.Graaf Visartpark5
 TOTAAL25

WEST:

 LOCATIEAANTAL BANKEN
9.Koude Keuken5
10.Boomgaard Beisbroek10
11.Park de Rode Poort10
12.Vaartstraat4
13.Lappersfortbos1
14.Chartreusinne bos10
15.Domein Tudor (bloemenweide)10
16.Foreest, Doornstraat10
 TOTAAL60

OOST:

 LOCATIEAANTAL BANKEN
17.Zuidervaartje, Sint-Kruis5
18.Veltem, Sint-Kruis10
19.Katelijnepark, Assebroek12 (reeds geplaatst)
20.Daverlopark, Assebroek4
21.Hoeve Hangerijn, Assebroek6
 TOTAAL37

NOORD:

 LOCATIEAANTAL BANKEN
22.Dudzele: grasplein aan boogschutters5
23.Sint Jozef: grasplein aan de grendel10
24.Sint Pieters: Sint-Pietersplas10
25.Sint Pieters: Park Ten Poele5
 
26.
27.
28.
29.
30.
31.
Zeebrugge:
Grasplein Stella Maris
Grasplein markt
Grasplein Veerbootstraat/Kustlaan
Zeedijk (Londenstraat/surfclub)
Strand (“embryonale duinen”/Zeedijk)
Strand (Sea and Sand)
 
5
5
5
10
20
10
 TOTAAL85