Brugge

Kerkenbeleidsplan in Brugge is in uitvoering !

Samen met het centraal kerkbestuur, vertegenwoordigers van de lokale geloofsgemeenschappen en het aangeduide studiebureau werkte ik als schepen van Erediensten aan een kerkenbeleidsplan. We zullen participatiemomenten organiseren over de toekomst van zes Brugse kerken. Bruggelingen kunnen op die manier mee nadenken over de toekomst van hun parochiekerk. Vanaf 1 januari 2024 kunnen ze ons, via de participatiemomenten, ideeën geven over activiteiten die in de kerk kunnen plaatsvinden.

Dit is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het publiek religieus patrimonium van de stad. Als lokaal bestuur willen we samen met de centrale kerkbesturen, de lokale geloofsgemeenschappen en de verschillende kerkfabrieken samen schrijven aan een kerkenbeleidsplan en toekomstbeeld voor de parochiekerken in Brugge. Om dit te realiseren willen we elke Bruggeling betrekken om de toekomst hiervan mee vorm te geven.

Het projectteam bezocht in de eerste fase alle kerkgebouwen, om op die manier een onderbouwde analyse van de kerkgebouwen te kunnen maken. Daarin kwamen zowel de identificatie, beschrijving en situering in de omgeving, alsook het actuele gebruik en de functie van elk kerkgebouw aan bod. De uitkomst van de analyse geeft ons nu aan voor welke kerken er een participatietraject opgestart kan worden.

In Brugge zijn in totaal 28 kerken, waarvan er zes aan de eredienst onttrokken werden. Voor de start van deze legislatuur waren dat de kerken in Blijmare (Sint-Andries), de Sint-Franciscuskerk (Sint-Kruis) en H. Familie (Bilkske). De Sint-Godelieve, Sint-Willibrord en Sint-Kristoffelkerk zijn tijdens deze legislatuur onttrokken aan de eredienst.

In totaal zullen zes kerken deelnemen aan het participatietraject. Het gaat om volgende 6 kerken:
👉Sint-Walburga in de binnenstad (nevenbestemming)
👉Sint-Niklaas in Koolkerke (nevenbestemming)
👉Sint-Leo De Grote in Zwankendamme (nevenbestemming)
👉Sint-Katarina in Assebroek (nevenbestemming)
👉H. Hart en Philippus in Assebroek Steenbrugge (nevenbestemming)
👉Sint-Godelieve in Sint-Michiels (herbestemming)

In Brugge hebben we al zes kerken die een nevenbestemming hebben. Zo heeft de Onze-Lieve-Vrouw een museumgedeelte, kan men de Sint-Donaaskerk gebruik en als ‘blokkerk’ en zijn er in de Sint-Thomas van Kantelberg vaste koorrepetities. In de H. Magdalenakerk is er een project dat loopt samen met Flanders Heritage Venue. Twee kerken in Brugge ontvangen ook andere geloofsgemeenschappen. Zowel de Filipijnse als de Albanese gemeenschap gebruiken de Christus-Koningkerk, elk een maal per maand. Een maal per week gebruikt de Poolse gemeenschap de Sint-Katarinakerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.