Brugge

Vanaf vandaag twee uur gratis parkeren in ‘t Zand

Net als andere steden werd ook Brugge zwaar getroffen door de coronacrisis.

‘’Het stadsbestuur heeft de voorbije maanden hard gewerkt om in moeilijke omstandigheden de dienstverlening op peil te houden en om iedereen maximaal te ondersteunen”, reageert schepen van Financiën Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus). De voorbije weken werd ook al het omvattend relanceplan voorgesteld, waarin bijvoorbeeld tal van steunmaatregelen voor de lokale handelaars uitgerold werden. “Het stadsbestuur geeft hiermee gehoor aan de vragen van de sector en bijvoorbeeld ook belangenvereniging Unizo die eerder al pleitte voor extra shop-and-go parkeerplaatsen”, aldus Van Volcem.

Shop & Go @ t’Zand

Zoals eerder al aangekondigd, werd samen met parkinguitbater Interparking gekeken naar efficiënte mogelijkheden om het winkelen in het stadscentrum een extra duwtje in de rug te geven. “We zijn blij dat we tot een overeenkomst konden komen om het ‘shop & go’-systeem in parking ‘t Zand tijdelijk uit te breiden naar twee uur gratis parkeren. Dit betekent dat iedereen die in parking ‘t Zand parkeert van juni tot en met eind oktober niet hoeft te betalen voor de eerste twee uur parkeren”, vertelt schepen Van Volcem.

Stad Brugge en Interparking kozen bewust om deze actie te concentreren in parking ’t Zand. Deze goed gelegen rotatieparking heeft een ruime capaciteit en met een parkeertijd van twee uur kunnen alle winkelstraten in de nabijheid vlot bereikt worden in een context van ‘runshopping’. Voor alle duidelijkheid: uiteraard kan ook langer dan twee uur geparkeerd worden, maar vanaf het derde uur moet betaald worden. Maar ook hier kan nog voordeel behaald worden: wie een gratis P-card heeft, kan nog van extra voordeeltarieven genieten.

Schepen Mercedes Van Volcem stelt samen met Burgemeester Dirk De Fauwe en collega schepen Pablo Anny de uitbreiding van het gratis parkeren @ T’ Zand voor.

P-card+

Interparking start de ‘P-card+’-campagne. “Iedere Pcard+ houder zal vanaf vandaag tot en met 31 augustus 2020 kunnen genieten van een korting van 50% op de parkeerduur. Daarvoor heeft men een Pcard+ nodig die men vlot kan aanvragen via https://brugge.pcard.be/nl ” legt burgemeester Dirk De Fauw uit.

“Sinds de invoering van de Brugse P-card begin dit jaar zijn er al meer dan 4.000 Bruggelingen die van dit gebruiksvriendelijk systeem gebruik maken. Zij krijgen uiteraard automatisch dezelfde tariefvoordelen toegekend als de Bruggelingen die nu pas een P-card aanvragen naar aanleiding van de nieuwe ‘P-card+’-campagne.”

Schepen van Financiën Mercedes Van Volcem

De P-card biedt niet alleen aantrekkelijke kortingen om te komen shoppen in Brugge, maar ook nog tal van andere voordelen. Zo moet men niet langer aanschuiven aan de betaalautomaten en kan men vlot alle parkings in Brugge binnen en buiten rijden. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid aangeboden om de nummerplaat te linken aan de P-card. Een ideale manier om in coronatijden volledig contactloos te betalen.

Automatische nummerplaatherkenning

Sinds kort biedt Interparking in parking Zand ook de mogelijkheid aan om via krediet- en bankkaart de parking te betreden en te betalen. De klant komt aangereden en kan contactloos de parking betreden door zijn kaart voor de betaalterminal te houden aan de inritzuil. Na hun bezoek aan de stad kan men dan direct naar de wagen gaan en opnieuw hun kaart voor de betaalterminal houden.

Allemaal nieuwe maatregelen dus om het gebruiksgemak voor de mensen die naar Brugge komen om te winkelen te vergemakkelijken. Door de tijdelijke acties om het parkeren goedkoper en dus zelfs voor een bepaalde tijdsduur gratis te maken hopen Stad Brugge en Interparking dat de vele bezoekers snel opnieuw hun weg vinden naar het shoppinghart van de stad.

Uitbreiding t’ Zand

“Ook in deze moeilijke tijden stoppen Stad Brugge en Interparking niet met investeren. De vooropgestelde uitbreiding van parking Zand gaat door. Uitbreiding van parkeercapaciteit tot meer dan 2.000 parkeerplaatsen op deze strategische locatie is en blijft heel belangrijk”, besluit Van Volcem.

De werkzaamheden in het Koning Albert I-park zullen starten op 22 juni, met het opzetten van de werfinfrastructuur en het aanleggen van het tijdelijk pad voor voetgangers en fietsers. Doelstelling blijft om het project, waarbij de bestaande parking uitgebreid wordt maar waarmee ook het park aangepakt en verfraaid zal worden, begin 2022 volledig te finaliseren.

Meer info over gratis aanvragen P-card

De aanvraag van de P-card is gratis. Dit kan online via www.pcard.be/brugge (klik op ‘Vraag de P-card aan’). Hier kan je kiezen tussen ‘Private’ (betaling via kredietkaart, 1 kaart per contract) of ‘Private Plus’ (bankdomiciliëring, max. 5 kaarten). Volg het stappenplan en geef je gegevens (adres, nummerplaat) in. Neem hiervoor je bankkaart of kredietkaart bij de hand. Daarna krijg je de kaart per post thuis opgestuurd.

Je kan de P-card ook bij Interparking in de Hoefijzerlaan 12 aanvragen. Daar is een tablet beschikbaar, waarbij de medewerkers van Interparking assisteren bij de online aanvraag.