Brugse binnenstad Nieuws

Start werken A11 Brugge-Knokke uitgesteld tot midden 2013

De A11, de nieuwe snelweg tussen de N31 in Brugge en de N49 in Knokke, is meer dan noodzakelijk. Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem(Open Vld) volgt het dossier nauw op. In een antwoord op een parlementaire vraag antwoord minister Crevits (Cd&V) dat de start van de werken pas voor midden 2013 gepland wordt.

“Een oplossing voor de verkeersknoop rond Brugge, veroorzaakt door het zware vrachtverkeer van en naar de haven van Zeebrugge, is noodzakelijk. De oorspronkelijke kostprijs van het project werd geraamd op 200 miljoen euro. Het dossier ging aanbesteed worden eind 2010 zodat de uitvoering kon doorgaan vanaf 2011 en het hele project af zou zijn voor het einde van deze legislatuur in 2014.”  Verduidelijkt Van Volcem. “Uit het antwoord van de minister wordt duidelijk dat de werken later van start zullen gaan.”

“Op dit ogenblik zijn de onderhandelingen met verschillende consortia lopende. De tweede offerteronde wordt begin oktober 2011 opgestart. Daarop volgt de beoordeling van deze tweede offerteronde, en eventueel een BAFO (Best And Final Offer). Het weerhouden consortium moet het definitief ontwerp opmaken ter indiening van de bouwaanvraag. De bouwvergunning zou dan volgens planning medio 2013 kunnen worden afgeleverd. De werken kunnen daarop volgend starten.” Stelt het antwoord van de minister.

De werken worden met de procedure van Publiek Private Samenwerking aanbesteed. Het weerhouden consortium zorgt zelf voor de financiering met terugbetaling aan het Vlaamse Gewest van een beschikbaarheidsvergoeding gedurende 30 jaar.