Varia

Roken in een klein cafeetje (Opinie)

Onlangs ging het algemeen rookverbod voor de horeca van kracht. Geen zegen voor de talrijke cafés die ons land rijk zijn. Het drastisch verbod heeft serieuze gevolgen voor de cafés. Waar roken een vrije keuze is van mensen wordt deze ingeperkt op privé domein (cafés) met een publiek karakter. Of je nu voor of tegen roken bent, je kan een ander niet verbieden om te genieten van een sigaret.
Als we dit principe aanvaarden, dan is een algemeen rookverbod in de cafés niet evenwichtig. Mag men bij sociale gelegenheden dan geen sigaret meer opsteken? In onze vrije samenleving is ‘samen’ leven een goed recht, en draagt elke persoon verantwoordelijkheid voor zijn daden.
Om en bij de 1000 Belgische cafés dreigen door dit prangende verbod failliet te gaan.
Een sociaal én economisch weefsel zo drastisch ontwrichten is allesbehalve verstandig. Ik denk daarom dat het loofwaardig is om na te denken over een milderende maatregel. We moeten kleine kroegen (minder dan 70m²) de kans geven om alsnog het roken toe te staan. De uitbater kiest dan zelf of hij het rookverbod invoert of niet. Hij die niet naar een rookcafe wil, gaat naar een rookvrij café. Zo kunnen we ook de lawaaioverlast rond deze kleine kroegen beperken en het voorbestaan en het inkomen van de caféuitbater vrijwaren. En dan kan de kleine, maar gezellige kroeg verder blijven bestaan.
In Nederland heeft men een gelijkaardige versoepeling van het algemeen rookverbod doorgevoerd.