Varia

Studiereis Scandinavië: milieu en eco in Kopenhagen

Vandaag is de laatste dag met geplande activiteiten.  Op heel wat vlakken zijn de Scandinavische landen vooruitstrevend. Denemarken kent een zeer hoog aandeel windenergie. Deze voormiddag staat een bezoek aan Novozymes gepland, een bedrijf dat enzymen produceert voor o.a. het maken van bioethanol of het zuiveren van water.  In de namiddag bezoeken we het Europees Milieu Agentschap. 

08:00: Vertrek naar Novozymes in Bagsvaerd

09:00:    Bezoek aan het bedrijf Novozymes, inleiding over hun visie op een biobased economy en uiteenzetting over de productie van bioethanol en de rol van enzymen in waterzuivering (door Hans Sejr Olsenn, senior scientist). Gevolgd door een bezoek aan de ‘fermentation pilot plant’, een testfabriek die gebruikt wordt om enzymproducten te maken die nog in de ontwikkelingsfase zijn. Hier worden de eerste grote enzymtesten gedaan. De resultaten ervan moeten worden gebruikt in de verdere ontwikkeling en het optimaliseren van het enzymproduct (rondleiding door Rutger Dirk Douma, scientist).

 

Lichte lunch aangeboden door Novozymes

12:30: Terug naar Kopenhagen, bij mooi weer eventueel tijd voor een wandeling in de buurt van het EMA (wijk Nyhavn)

14.00: Bezoek aan het Europees Milieu Agentschap (www.eea.europa.eu), het agentschap van de EU dat milieu-informatie beheert en dat wordt betrokken bij de beleidsvoorbereiding en -evaluatie op Europees niveau. Indien mogelijk onderhoud met nieuwe executive director Hans Bruyninckx. Toelichting bij de werking van EMA en relevante recente onderzoeksresultaten.

16:30:

Ontvangst op de Belgische ambassade in Kopenhagen door de heer Jean-François Branders, ambassadeur van België

18:30: transfer naar hotel

Avond vrij voor bezoek aan Kopenhagen