Steden

Minister werkt aan decreet om havenbus te financieren

Minister Crevits(Cd&v) wil een decretale basis creëren voor verdere ondersteuning van de havenbus in Zeebrugge. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Mercedes Van Volcem(Open Vld) in het Vlaams Parlement.  Afgelopen 4 jaar kreeg de havenbus jaarlijks 66 411 euro subsidie van de Vlaamse Overheid.

“Eind mei 2012 worden de subsidies van de Vlaamse overheid voor de havenbus stopgezet. Deze bus brengt arbeiders vanuit Brugge en verschillende andere kustgemeenten tot in de haven van Zeebrugge. Er rijden ongeveer tien bussen per dag uit om telkens een 60-tal werknemers naar hun werk in de haven van Zeebrugge te brengen.” aldus Vlaams Parlementslid en kandidaat-burgemeester Mercedes Van Volcem.

“De Havenbus Zeebrugge is een pilootproject van duurzaam woon-werkverkeer, gesubsidieerd via het Pendelfonds. Het Pendelfonds subsidieert projecten die specifieke duurzame mobiliteitsmaatregelen inzake woon-werkverkeer inhouden. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de projectkost voor een periode van maximaal vier jaar. De subsidiëring van het project Havenbus Zeebrugge loopt eind mei 2012 af. De projectaanvraag werd ingediend door de POM West-Vlaanderen. De POM liet weten dat dit project zonder subsidiëring in het gedrang komt.”

“Gezien het belang van het project voor de tewerkstelling in de haven van Zeebrugge  bekijkt Minister Crevits om een decretale basis te creëren voor verdere subsidiëring van het project. De subsidie via het Pendelfonds bedraagt 265.644 euro of 66.411 euro per jaar.” Verduidelijkt Van Volcem aan de hand van het antwoord van de minister.

Lees hier vraag en antwoord op de parlementaire vraag aan minister Crevits.

VraagAntwoord