Brugge

Heraanleg van de Prins Leopoldstraat gaat van start

De voorbereidende werken voor de heraanleg van de Prins Leopoldstraat in Sint-Kruis zijn afgerond. Aannemer Casteleyn nv start in opdracht van Stad Brugge vanaf 13 juni met de wegwerkzaamheden. De heraanleg gebeurt in vier fasen en zal – behoudens onvoorziene omstandigheden – begin 2023 afgerond zijn.

Fasering werken

Fase 1 en 2: van 13 juni tot en met 15 september 2022

  1. Fase 1: heraanleg van het kruispunt Prins Leopoldstraat en Leopold Debruynestraat
  2. Fase 2: heraanleg van de Prins Leopoldstraat vanaf het kruispunt tot aan de Maalse Steenweg

Tijdens fase 1 en 2 is het kruispunt van de Prins Leopoldstraat en de Leopold Debruynestraat onderbroken. Voetgangers en fietsers kunnen de werken niet passeren. Plaatselijk verkeer is mogelijk tot aan de werken. De school ‘de Tandem’ is zowel vanuit de Maalse Steenweg als vanuit de Moerkerkse Steenweg bereikbaar via de Schaakstraat en de Leopold Debruynestraat.

Fase 3 en 4

  • Fase 3: heraanleg van de Prins Leopoldstraat van het kruispunt met de Leopold Debruynestraat tot en met Prins Leopoldstraat 25 (van 1 september tot en met 30 november 2022)
  • Fase 4: heraanleg van de Prins Leopoldstraat vanaf huisnummer 25 tot aan de Moerkerkse Steenweg (van 15 oktober tot en met 20 februari 2023)

Omwille van de veiligheid wordt de werfzone afgesloten met nadarhekkens. Het verkeersverloop tijdens fasen 3 en 4 wordt later nog gecommuniceerd.

Materialen

De straat wordt gegoten in asfalt. De parkeerplaatsen worden aangelegd met kasseien. Dit zorgt ervoor dat de straat optisch smaller oogt. De kasseien geven de straat ook een mooie uitstraling.
Het kruispunt is voorzien in rode asfalt.

Voorbeeld parkeerstrook in kasseien

Verkeersveiligheid

De straat wordt een fietsstraat. Op die manier zal de snelheid minderen in de straat. De bewoners hadden al langer deze vraag, ook gezien de aanwezigheid van een school en een kinderdagverblijf in deze straat.

Er komen aangepaste bochtstralen aan het kruispunt met de Driekoningenweg en de Leopold Debruynestraat. Ook aan de veiligheid van de oversteekplaatsen aan Beukenfee en het kruispunt met de Maalse Steenweg geven we bijzondere aandacht. Aan de Moerkerkse Steenweg creëren we een bijkomende oversteekplaats. Verder voorzien we aan opritten en oversteekpunten verlaagde boordstenen.

Gescheiden rioleringsstelsel

De riolering in de Prins Leopoldstraat is ingevallen en tot op het bot versleten. Conform de Europese norm wordt een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. Vuilwater en hemelwater worden hierdoor apart afgevoerd.

Groen en waterrobuust

Als schepen van openbaar domein ijver ik steeds voor voldoende groen in onze straten.

In deze straat komen er 14 plantvakken met beplanting voor maximale infiltratie van regen- en oppervlaktewater. Deze worden verzonken aangelegd ten opzichte van de parkeerstrook zodat ze ook regenwater van de straat kunnen bufferen.
Voor de beplanting kozen we voor Zwarte Elsen en het Canadees dwergkornoelje.
We moedigen mensen ook aan om een geveltuintje aan te leggen ( (Je kan dit hier aanvragen) en bloemetjes te zetten op de vensterbanken.
Mensen zijn gelukkiger in een leefbare straat, met meer kleur en groen in het straatbeeld.

Verlichting

Om te streven naar een zo klimaatneutraal mogelijke buurt, wordt de straat ook voorzien van LED-verlichting.

Meer weten? Klik hier.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.