Kwalitatief woonproject is prelude van het Masterplan Oud Sint-Jan

11 feb

Het college vergunde een meergezinswoning met 7 appartementen voorzien van eigen parkeergelegenheid in Zonnekemeers.  Het concept is gebaseerd op de architectuur van het middeleeuws hospitaal.  Het bestaand lelijke eendje verdwijnt om plaats te maken voor kwalitatief wonen op een topligging, stelt Van Volcem Mercedes.

Een gedeelte van het internaat en de refter van de verpleegsterschool uit de jaren ’60 wordt vervangen door een nieuw volume. De huidige keuken van de refter (eenlaags volume) wordt gesloopt, dit wordt een open ruimte. Ook een fietsenberging wordt in dit project voorzien.

Het nieuwe volume is kleiner dan het bestaande gebouw want de kroonlijst wordt verlaagd tot het niveau van het buurpand. Er wordt een architecturaal concept uitgewerkt dat vertrekt vanuit twee topgevels aan de zijde van Zonnekemeers en twee topgevels aan de zijde van het binnengebied.

De materialisatie en het volume hebben een klassieke toets en verwijzen naar de architectuur van het middeleeuws hospitaal op de site. De raamopeningen zorgen voor een hedendaagse toets.

Het project bevat een ondergrondse parking met een autolift. In de ondergrondse parking is er plaats voor 10 wagens. In de fietsenberging kan men 20 fietsen stallen.

De gevels worden opgetrokken uit bruin rood genuanceerd paramentmetselwerk. Het schrijnwerk en de luiken worden vervaardigd uit ongeschilderd hout (natuurlijk te vergrijzen), er komen glazen balustrades voor de ramen en de terrassen. Het inkomgedeelte, de poort, de voordeur en het geheel waarin de brievenbussen ingewerkt zitten zijn opgetrokken uit gelakt staal, wat ook nog wordt gebruikt als klein element op verschillende plaatsen.

 “Een gedeelte school wordt gesloopt en vervangen door een geslaagde integratie architectuur”, zegt Schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem, “men komt tegemoet aan de context en aan de eisen van een hedendaagse woonomgeving”. “Een hedendaags project vervangt hier een lelijk eendje. Over het concept werd goed nagedacht en is er veel overleg geweest. Het past in de omgeving, er wordt deels gesaneerd. De architectuur is van die aard dat ze haar tijd zal overleven. “