Rijbewijs halen? Meer dan helft slaagt zelfs na 3 keer niet voor rijexamen

17 mei

Je rijbewijs halen, een makkie? Niets van zo blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem aan de bevoegde minister. Meer dan de helft van de Vlamingen die vorig jaar hun praktijkexamen aflegden, had meer dan drie pogingen nodig. Voor theorie was zelfs 64% na drie keer proberen nog altijd niet geslaagd.

Het theoretisch rijexamen werd in juni 2017 verstrengd. Sindsdien worden voor zware fouten meer punten afgetrokken. Dat had een onmiddellijk effect op het slaagpercentage. Waar vóór de aanpassing 49% van de kandidaten meteen geslaagd was, gold dat vorig jaar nog maar voor 21,5% van de 170.000 Vlamingen die aan het examen deelnamen. 10,4% had een tweede poging nodig, terwijl 3,75% pas mocht juichen na de derde keer. Met andere woorden: ruim 64% was zelfs na drie examens nog niet geslaagd. De eerste twee pogingen kosten telkens 15 euro, vanaf de derde komt daar 150 euro bij voor de verplichte theorielessen in een rijschool.

Nog duurder wordt het als je je praktijkexamen meermaals moet afleggen. Van de 122.360 Vlamingen die vorig jaar een poging deden, had 24% van de eerste keer prijs, 14,8% had één herkansing nodig, 7,6% twee. Meer dan de helft (53,6%) had dan nog altijd geen rijbewijs op zak. Prijskaartje: 40 euro per poging en na elke twee buizen 6 uur praktijkles. Bij de VAB betaal je daarvoor 405 euro.

“Het is niet normaal dat je zo vaak moet herkansen. Dan is er iets mis met het systeem”, meent Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). GOCA, de vereniging die de rijexamens organiseert, wijst erop dat de tests relatief goedkoop zijn. “Daardoor bereiden veel Vlamingen zich onvoldoende voor. Verder moeten we jongeren hun theoretisch examen op de middelbare school laten afleggen zodat elke jongere al theoretisch rijbewijs op zak heeft”

Hieronder kan je de schriftelijke vraag en het antwoord downloaden:

Uit: Het Laatste Nieuws/Oostkust, SVEN PONSAERTS