Brugge

HLN: Steeds langere wachtlijsten voor sociale woning en scholenbouw

De wachtlijsten voor sociale woningen, gehandicaptenzorg en scholenbouw blijven in Vlaanderen toenemen. “Ondanks alle ronkende verklaringen van de Vlaamse regering”, hekelt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). “Als de Vlaming niet in de file staat, staat hij wel ergens op een wachtlijst.”

“Er zijn wachtrijen voor zowat alles wat Vlaanderen doet: sociale huisvesting, vergunningen, hulp voor mensen met een handicap, schuldbemiddeling, werkzoekenden die een opleiding willen volgen bij de VDAB en ga zo maar door”, zegt Mercedes Van Volcem. Uit de cijfers die ze verzamelde, blijkt dat die wachtlijsten ondanks de inspanningen van de Vlaamse regering niet slinken. Zo staan er nu 70.860 gezinnen op een lijst voor een sociale woning, 10.828 méér dan twee jaar geleden. “Een absoluut record”, zegt Van Volcem. En dat ondanks de verdubbeling van het aantal nieuwe sociale woningen. “Door de inkomensgrenzen te verhogen, steeg het aantal potentiële kandidaten van 92.000 naar 130.000.” Van Volcem vraagt dat de Vlaamse regering werk maakt van tijdelijke huurcontracten, zodat huurders wier inkomen stijgt, plaats maken voor gezinnen die echt een sociale woning nodig hebben en nu op een wachtlijst staan. Minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) gaf eerder al toe dat de wachtlijsten groeien.

De wachtlijst voor gehandicaptenzorg steeg vorig jaar van 18.478 naar zo’n 20.000 mensen. De wachtlijsten voor scholenbouw blijven ook groeien. “In 2010 stonden er 1.500 op de wachtlijst, vorig jaar waren dat al 1.699 scholen”, zegt Van Volcem. Wie in 2001 een aanvraag indiende, kon vorig jaar pas beginnen te bouwen. Wie nu een dossier indient, moet zo’n 20 jaar wachten. Er staan intussen ook 927 gezinnen op de (onvolledige) wachtlijst voor schuldbemiddeling.

Eén van de weinig wachtlijsten die slinken, is die voor opleidingen bij de VDAB. Die zakte van 7.823 wachtenden in 2010 naar 5.895 volgens de recentste cijfers. Voor rusthuizen staat er niemand op een wachtlijst. “Maar enkel omdat er geen centrale wachtlijst bestaat”, zegt Van Volcem. “Niemand die een idee heeft hoeveel mensen op een wachtlijst staan bij de duizenden rusthuizen.

Bron: Het Laatste Nieuws