Brugge Vlaams Parlement

Woningmarkt niet overgewaardeerd

Belgisch vastgoed is niet te duur in vergelijking met de rest van Europa. Dat blijkt uit een studie van consultant Deloitte, die de markt in 12 Europese landen onder de loep nam. Dat we toch relatief veel voor een woning betalen, komt vooral omdat we ruim wonen. Mercedes Van Volcem (Open Vld) beklemtoont dit al jaren. “Ik ben blij dat Deloitte dit nu ook aantoont. 76% van de Vlamingen is eigenaar van een huis, dat is redelijk uniek. Dat betekent dat er zo’n 18% huurders en 6% sociale huurders zijn.  Dat de huurmarkt zo klein is betekent ook dat er minder vermogende huurders zijn in vergelijking met andere landen. De eerdere studies van OESO vergelijken de huurprijzen met de aankoopprijzen van woningen van verschillende landen. Als je hoge huurprijzen kan vragen zoals in andere landen, dan ben je zogezegd meer betaalbaar. De studie toont eigenlijk aan dat we een zwakke huurmarkt hebben, niet dat we overgewaardeerd zijn. Hierdoor zijn investeringen in huurpatrimonium niet aantrekkelijk, en daalt de kwaliteit van de huurmarkt. Zo vind je ook geen huurders die voor een hoger bedrag huren. De Vlaamse Regering moet werk maken van een betere huurmarkt. De Vlaamse Regering heeft binnenkort, na de staatshervorming, hiervoor zelfs alle tools in handen. Ook starters moeten we aanmoedigen.”

Eerder deze maand herhaalde de Nationale Bank dat de Belgische vastgoedmarkt zo’n 15% te duur is. Volgens het Britse blad ‘The Economist’ zijn huizen zelfs nergens zo overgewaardeerd als in België. Maar tot die conclusie komt Deloitte dus niet. Met een gemiddelde prijs van 2.000 euro/m² voor nieuwe woningen zit België in de middenmoot van West-Europa en is het er veel goedkoper wonen dan in Italië (2.600 euro), het Verenigd Koninkrijk (3.700 euro) of Frankrijk (3.800 euro). De stijging van de transactieprijzen voor nieuwbouw in België vorig jaar bedroeg overigens 3,1%, wat in lijn is met de inflatie. In Spanje (-6,2%) en Nederland (-6,9%) zakten de prijzen daarentegen fors. De duurste stad in Europa is Londen, waar je gemiddeld 10.000 euro/m² moet neertellen, gevolgd door Parijs (8.300 euro) en Munchen (5.000 euro). Met minder dan 3.000 euro/m² behoren Brussel, Antwerpen en Gent tot de goedkopere steden in Europa. Volgens Deloitte is België dan ook een van de meest betaalbare landen in Europa. Een woning van 70 m² kost de Belg minder dan 4 brutojaarlonen. Enkel Denemarken en Duitsland doen beter.

Niet veel schulden

De Belgen steken zich in vergelijking met sommige andere Europeanen ook niet te diep in de schulden om vastgoed te kopen. De hypothecaire schuldgraad van België ligt ongeveer op het Europese gemiddelde: 51,7% in verhouding tot het bruto binnenlands product. Denemarken en Nederland komen boven de 100% uit. De residentiële schuld per inwoner in Nederland (47.590 euro) ligt vier keer hoger dan in Oostenrijk (11.930 euro). België zit met ongeveer 20.000 euro in de middenmoot. Overigens is er volgens Deloitte in België ook nog ruimte voor vastgoedontwikkelingen. De woningvoorraad ligt in België bijna 16% onder het Europese gemiddelde (357 woningen per 1.000 inwoners). Samen met Polen behoren we daar tot de landen met de laagste stock aan huizen.

 

Bron: Het Laatste Nieuws en eigen