Begraafplaatsen

Start aanleg eerste natuurbegraafplaats in Brugge

Brugge – Tot nu toe was natuurbegraven in Brugge nog niet mogelijk. We willen tegemoetkomen aan de grote vraag. Daarom richten we een natuurbegraafplaatsen in op het domein De Blauwe Toren, waar ook reeds een klassieke begraafplaats is. De aanleg van de natuurbegraafplaats start op 19 februari.

Eerste natuurbegraafplaats in Brugge

Als schepen van Openbaar Domein en Financiën investeer ik ook in begraafplaatsen, dit moeten plaatsen zijn waar mensen in rust kunnen rouwen. Daarom maakte ik van de Centrale Begraafplaats in Assebroek een begraafpark met meer groen, bomen en bloemen. Nu realiseren we ook een natuurbegraafplaats, de eerste in de regio.

De wetgeving omtrent natuurbegraven is in 2016 aangepast door de grote vraag hiernaar. Onder bepaalde voorwaarden is natuurbegraven nu mogelijk in natuurgebieden van overheden. Het is belangrijk dat de natuur niet geschaad wordt. Daarom is enkel asverstrooiing, lijkwades of het begraven van biologisch afbreekbare urnes toegestaan.

Toegankelijke ingang, rustplaatsen en vlonderpad

We realiseren de natuurbegraafplaats op een mooi stukje duinengras van 3,4 hectare groot. Het behoud van het stukje natuur in het middenplein en van de bestaande beplanting staat centraal. We zorgen voor een specifiek beheer, zodat het duinengrasland in het middenplein optimaal behouden blijft. Om de overlast zoveel als mogelijk te beperken voor de natuur zijn gedenkstenen of grafmonumenten niet toegelaten.

We zorgen voor een toegankelijke, veilige ingang. Deze ligt op een hogere positie dan het maaiveld, dus werken we met een helling en voldoende rustplaatsen. Ter hoogte van de ingang zorgen we voor een infobord met meer uitleg over de werking van de natuurbegraafplaats.

Om het behoud van de ondergrond te garanderen leggen we een vlonderpad aan overheen de begraafplaats. Een opstaande boord wordt hierbij voorzien, dit is ter veiligheid van slechtzienden of mensen met een rolstoel of buggy. We laten het pad op verschillende plaatsen verbreden naar 1.80 meter, hier worden rustplekjes met zitbanken ingericht. We richten een afscheidsplaats in, waar een kleine ceremonie gehouden kan worden, bij de verbreding in het midden van het pad.

Timing en investering

Aannemer Steenhaut bvba voert de werkzaamheden uit. We voorzien een rustperiode voor de beplating in de zomer, waarna natuurbegraven vanaf het najaar mogelijk zal zijn. We investeren 519.675 euro in de aanleg.

eerste natuurbegraafpaats brugge blauw toren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.