Brugge

27,25 miljoen euro voor Brugse musea

BRUSSEL – Na 140 jaar geen investeringen in de musea, zet Brussel in coronatijden Brugge hoog op de agenda. 27,25 miljoen euro gaat er naar de Brugse musea van een extra 167 miljoen euro die vrijgemaakt werd voor eenmalige impulsen. “De cultuursector is een van de sectoren die het zwaarst getroffen is. Meer dan terecht dat er extra uit de bus komt voor onze kunststad”, klinkt het bij parlementslid Mercedes Van Volcem.

De Vlaamse Regering investeert in Brugge. Kunststeden worden op de agenda geplaatst en Brugge staat bovenaan. “Een nieuw museum is een aantrekkingspool voor toerisme en dat zullen we nodig hebben”, aldus Van Volcem.

Met het geld wordt geïnvesteerd in een nieuw museum.

Het geld komt uit het relanceplan voor Cultuur en is een ongeziene investering in de cultuursector. De 167 miljoen euro komt bovenop het noodfonds van 65 miljoen euro voor Cultuur en 10 miljoen voor Media die de eerste wonden van de coronacrisis moeten helen. 100 miljoen euro wordt aangewend voor de culturele infrastructuur. Die komt bovenop de 95 miljoen euro die al voorzien was. 27,25 miljoen euro zal dus aangewend worden in de Brugse musea. “De Brugse stem heeft impact in Brussel. De investeringen in cultuur in Brugge zal een motor zijn om de hele sector aan te moedigen en nieuwe dynamiek te ontketenen”, stelt Van Volcem. De financiële steun betekent dat het masterplan voor de Brugse musea twee jaar vervroegd zal vervuld worden.

Nieuwe dynamiek

“Elke stad met een nieuw museum is een aantrekking voor toeristen. Dat is reeds bewezen in andere steden. Brugge realiseert hier een Museumkwartier met een nieuw museum in hedendaagse architectuur die hoge ogen zal gooien. Daarom moet dit hoop geven aan de toeristische sector. Zij hebben het nu heel moeilijk, maar als schepen blijf ik investeren in de stad. Publieke investeringen zijn nodig en vernieuwing ook. Brugge krijgt vandaag een echte opsteker van de Vlaamse regering. Een erkenning voor haar beleid en een financiële opsteker. Deze keer staan we op 1 en niet achteraan. Brusselen voor Brugge helpt. Als Vlaams Parlementslid zit in Brugge, mijn stad steeds op de agenda”, sluit Van Volcem af.

Bron: De Standaard en eigen verslaggeving.