Brugge

Brugge telt een nieuwe hondenloopweide in Beisbroekbos

BRUGGE – Vanaf nu kunnen honden vrij en veilig loslopen in de  hondenloopweide in natuurdomein Beisbroek. Maar liefst 2.700 vierkante meter werd er omheind door de dienst Openbaar Domein om er honden vrij te kunnen laten spelen en rennen. “Meer nog de hondenloopweide werd ook aangekleed met een speelheuvel, boomstammen, afvalmanden en drie picknickbanken”, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem.

“De nieuwe hondenloopweide is klaar en kon dus dit weekend in gebruik worden genomen”, zegt Van Volcem. De hondenloopweide is op wandelafstand van de parkeerplaats aan de Doornstraat. Handig en gemakkelijk bereikbaar voor iedereen die een frisse neus wil ophalen met zijn trouwe viervoeter. “En vooral ook dichtbij domein Tudor en het Chartreuzinnenbos voor wie een wandeling wil maken en nadien zijn hond eens de vrijheid wil geven”, gaat de schepen verder.

Van vijf naar zes hondenloopweides in Brugge

Vandaag zijn er nu zes hondenloopweides waarvan twee in bossen: in Beisbroek en in Ryckeveldebos. Er is ook een loopweide in de Koude Keuken,  op de strandzone in Zeebrugge, aan Fort van Beieren in Koolkerke én eentje in de Gulden Kamer in Sint-Kruis. 

Er zijn dus nu twee hondenloopweides in Sint-Kruis ver van elkaar verspreid ook twee in Sint-Andries opnieuw een aantal kilometer van elkaar verwijderd.

“De hondenloopweide in de Koude Keuken kreeg er ook extra verlichting bij voor wie s’avonds nog eens zijn hond wil uitlaten tijdens de winter als het vroeg donker is”, klinkt het bij Mercedes Van Volcem, “Hondenloopweides lokaliseren is niet makkelijk, want we willen ze ook niet midden een woonbuurt omwille van de overlast.  De huidige locaties zijn dan ook verwijderd van woonbuurten, maar je kan ze makkelijk bereiken via de parking of er naartoe wandelen.”

Ondertussen zijn er nog meer plannen zegt de Brugse schepen: “We zullen ook nog een hondenloopweide realiseren in Sint_Pieters (omgeving van Park ter Poel of aan het Ooievaarsbos, Duivekeet of Zeveneke – onderzoek nog lopende).  Zo zullen we zeker binnen twee jaar zeven hondenloopweides tellen.”

Op je juiste plaats

“We zoeken ook nog een plaats in Sint-Michiels en in Assebroek en bekijken wat mogelijk is in Zwankendamme.  In de binnenstad zijn er geen weides maar velen wandelen er met de hond rond de Vesten.  Honden moeten aan de leiband. Dat is wel duidelijk en baasjes moeten zich aan de regel houden. Wie zijn hond los wil laten lopen, moet dit in een hondenloopweide doen”, stelt Van Volcem.

Plekken om samen te komen en te ontmoeten op het openbaar domein

De hondenloopweides zijn plekken waar mensen elkaar zien en ontmoeten.  “Hoeveel honden hebben mensen al niet samengebracht, het is een makkelijk onderwerp om over te praten?” bedenkt de politica.

Ontwerp en realisatie

En bij het ontwerp is écht aan iedereen gedacht: “Je zou denken dat de zone omheinen genoeg is, maar we denken met onze dienst verder. Daarbij hadden we speciaal oog voor toegankelijkheid voor mindervaliden. De toegang naar de weide werd dan ook verhard en er is een betegelde zone voorzien in de weide waarop we straks een vaste picknicktafel wordt geïnstalleerd met een speciaal verlengd blad. De hondenloopweide werd ook voorzien van een speelheuvel en boomstammen”, gaat Van Volcem verder.

Om de hondenloopweide netjes te houden plaatste de dienst uiteraard ook afvalmanden. “We konden de werken uitvoeren met ons eigen personeel: zij stonden in voor de volledige aanleg van het terrein. Van de afbraak van de stallingen die er stonden en de bijbehorende weide-afsluiting tot het plaatsen van kastanje houten afsluiting en de sassen met eiken toegangspoortjes. Er werd ook zorgvuldig gedeeltelijk gekozen voor streekeigen haag. De mensen van onze dienst hebben een puike job afgeleverd”, aldus een tevreden schepen.

De dienst Openbaar Domein zorgde voor:

 • de afbraak van stallingen;
 • het opbreken van de bestaande weide-afsluiting
 • het plaatsen van 345 lm kastanje-houten afsluiting;
 • het plaatsen van 2 sassen met eiken toegangspoortjes als toegang tot de weide;
 • het verharden van 1 toegang naar de weide;
 • het plaatsen van 1 dubbel-vleugelige eiken poort als toegang voor de onderhoudsdiensten;
 • het plaatsen van 2 verplaatsbare picknickbanken en 1 vaste picknickbank met verlengd tafelblad;
 • het plaatsen van 2 afvalmanden;
 • de aanleg van een speelheuvel;
 • het plaatsen van boomstammen;
 • de aanplant van een 120 lm streekeigen haag;
 • de aanplant van 610 m² gemengd struweel;
 • het inzaaien van het terrein.

Verdere plannen met Beisbroek

De plannen voor het Beisbroekdomein zijn daarmee nog niet ten einde. “Er wordt verder gekeken om nog meer boomsoorten aan te planten. Deze winter richten we 4,85 hectare in met 6050 bomen.  Het bos wordt 24 hectare gefaseerd uitgebreid de komende drie jaar. Zo zal het bos uitbreiden tot 123 hectare”, sluit de schepen af.

Bekijk het plan en foto’s van de hondenloopweide als bijlage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.