Sint-Pieters

Winkels Blauwe Toren mogen blijven

Zeventien winkels die dreigden te moeten verhuizen omdat ze in de industriezones Blauwe Toren en Waggelwater liggen, worden nu gespaard. ‘Ze mogen blijven waar ze zijn’, zegt Mercedes Van Volcem.

Wie door de industriezones Waggelwater of Blauwe Toren rijdt, merkt het meteen: in plaats van alleen bedrijven zijn er in deze zones ook winkels, kantoren en verkooppunten gevestigd. En dat in een zone die alleen bedoeld was als ‘gemengd regionaal bedrijventerrein, met groothandel’. Kleinhandel – winkels dus – zijn er verboden. Maar toch heeft iedereen jarenlang een oogje dichtgeknepen, waardoor die scheefgetrokken situatie kon blijven uitdeinen.

In april raakte bekend dat zeventien winkels, met alles samen tientallen werknemers, op termijn toch zouden moeten vertrekken. Door de afbakening van het regionaal-stedelijk gebied moest de bestemming van Waggelwater en de Blauwe Toren definitief vastgelegd worden, en winkels hoorden daar dus niet bij.

De Vlaamse overheid neemt de vrees nu weg voor die 17 winkels en kantoren. ‘Voor een aantal van hen, zoals Wapa, Profilec en Horse Center, hadden we met de stad al voor een oplossing gezorgd’, zegt schepen Van Volcem. ‘Voor de rest is er nu ook een oplossing: ook zij mogen hun handelsactiviteiten blijven uitvoeren.’

In de toekomst wordt het wel onmogelijk voor nieuwe winkels om er zich nog te komen vestigen: nieuwe handelszaken worden niet meer toegelaten.
Bron: Het Nieuwsblad.