Brugge 2012

Programma Open Vld Brugge: Brugge winkelhoofdstad

Voor Open Vld staat werken en winkelen in Brugge centraal. In onze stad zijn er heel wat prachtige winkels en die horen hier ook thuis. Open Vld is voorstander van een goede diversiteit en een hoog kwalitatief aanbod. Grote nieuwe merken blijven nog steeds weg. Kleine boetiekjes klagen dat er veel volk loopt maar er niet wordt gekocht. Er is dus veel werk aan de winkel. We moeten de ambitie hebben om van Brugge naast cultuurstad ook de shoppingstad bij uitstek te maken. Elk paar schoenen, tas, broek die hier wordt gekocht is een aankoop die leidt tot een job. Open Vld wil met een aantal initiatieven de stad en haar inwoners op sleeptouw nemen.

1. Zondagsopening

Kwalitatieve merken komen naar Brugge indien zondagsopening toegelaten wordt, zoals bijvoorbeeld in Knokke. Dit komt alle handelszaken ten goede. Om dit te introduceren wil Open Vld starten met de eerste zondag van de maand (charter). Eenzelfde concept wordt ook toegepast in Maastricht.

2. Donderdagavond open tot 21 u

Open VLD wil een maal per maand nocturnes en avondshoppen realiseren. Een blauwe loper op donderdag of vrijdag zorgt voor sfeer in onze stad. Open Vld wil werk maken van aperitiefshoppen, een combinatie van een gezellig ontmoetingsmoment en aankopen doen.

3. Diversiteit in het aanbod

Open VLD wil van Brugge een kwalitatieve shoppingstad maken. Dit betekent een divers aanbod, maar ook winkelen op verdiep mogelijk maken in onder andere de Steenstraat, de Geldmuntstraat en de Vlamingstraat, zodat kwalitatieve merken willen investeren in de historische panden.

4. Hoogstraat – winkelstraat

Het nieuwe hotel Casselbergh en de vele interieurzaken hebben de straat een nieuw elan gegeven in combinatie met nieuwe eetgelegenheden. Open Vld Brugge wil door een goede ruimtelijke indeling een aantal kwalitatieve winkelstraten realiseren.

5. Ezelstraat

De Ezelstraat moet opgewaardeerd worden. Een jeugdhotel is een eerste stap naar meer dynamiek. De Weylerkazerne moet herbestemd worden. De eerste conceptstore is er al met Madame Moustache.

Open VLD wil nagaan hoe bepaalde toeristen kunnen toegang vinden tot de andere poortstraten. (Bijvoorbeeld afzetten aan ‘t Stil Ende, Kruispoort) Open Vld wil tentoonstellingen aanmoedigen in het klooster in de Ezelstraat, om de straat levendig te houden.

6. Investeer in mooie winkelstraten

Open VLD wil de Steenstraat en Geldmuntstraat opwaarderen. Dit betekent dat we werk willen maken van plaatsen voor laden en lossen, brede voetpaden en het verminderen van parkeerplaatsen. Wij willen de stank van de riolering aanpakken en aangepaste verlichting en vernieuwend stadsmeubilair voorzien.

7. High-end shopping

Open Vld wil een website ‘shoppen in Brugge’ realiseren die gebruiksvriendelijk is en interactief. We willen ook werk maken van een kwaliteitsvol shoppingmagazine. Een City Guide opmaken (bijvoorbeeld ism Gault Millau). Promotie-acties in binnen- en buitenland moeten de weg wijzen naar het gezellige Brugge onder de noemer Brugge-winkel-hoofdstad (Hoofdplaats Provincie).

8. Congres moet aanbod etaleren

We willen werk maken van een congres die merken/winkels (van over de hele wereld) samenbrengt waarbij Brugge zijn troeven kan etaleren als shoppingstad met 4 miljoen toeristen.

9. Brugge Winkelhoofdstad

Elk kledingstuk, parfum en elk paar schoenen dat in Brugge verkocht wordt, betekent jobs voor Bruggelingen. Brugge heeft alle troeven om shopping hoofdstad van Vlaanderen te worden. Die troeven moeten we uitspelen.

10. Stop de 470 bussen per dag in de binnenstad

Open Vld wil de overlast van de 470 bussen in de binnenstad aanpakken. Dit willen we doen met kleinere busjes en een ander circulatieplan. De bushaltes aan Sint-Salvator moeten weggewerkt worden om er een mooi plein van te maken.

11. Fietsstalplaatsen

Op de markt en het Simon Stevin Plein moet men een ondergrondse fietsenstalling bouwen zodat de pleinen bovengronds opgewaardeerd worden.

12. Geen shoppingcentrum buiten de stad

Open VLD vindt dat de rand geen extra shoppingcentra meer nodig heeft. De Veemarkt in Sint-Michiels moet opgewaardeerd worden, het aanpalende bestaande winkelcentrum zou hiervan deel kunnen uitmaken . Open VLD vindt dat er genoeg retail aanwezig is en kernversterkend beleid staat voorop. We pleitten aanvankelijk voor een shopping bij het stadion van 31 000m² om het stadion te financieren, maar door afbouw van de oppervlakte tot 15 000m², betekent dit concept geen meerwaarde meer voor onze stad. Dus moeten we ons concentreren op de kleine handelszaken in de binnenstad die het nu al moeilijk gezien de crisis. Bovendien krijgt men meer en meer concurrentie van e-commerce.

13. Unique selling position

Brugge moet zich profileren als unieke shoppingstad tussen Gent en Knokke. We hebben een uniek kader: het lekkere eten, de internationale sfeer met klantvriendelijkheid en meertaligheid als troeven en een historisch kader.

14.Poortstraten één voor één positioneren

Open Vld wil werk maken om elke poortstraat één voor één te positioneren.

In de Smedenstraat is de uitdaging om diversiteit te realiseren die meer dan interimkantoren inhoudt. In de Vlamingstraat willen we focussen op kwaliteitszaken. In de Gentpoortstraat moet woonfunctie prioriteit krijgen en in de Katelijnestraat willen we ook werk maken van diversiteit. De Ezelstraat moet een deel van de toeristen opvangen, waarbij nu een aanzet wordt gegeven door het jeugdhotel. Een jeugdige straat met o.a. Republiek, de Snuffel…

15. Stop wildgroei nachtwinkels

De wildgroei moet stoppen door nachtactiviteit als functiewijziging te beschouwen. Er zijn nu reeds 40 nachtwinkels en dit heeft invloed op de kwaliteit van de winkelstraten en leefomgeving.

16. Parkeerbeleid

Open Vld wil het parkeerbeleid wijzigen. Het eerste uur gratis in ondergrondse parkings bij aankoop in de stad van meer dan 50 euro. De kosten van het parkeerticket zijn voor de helft voor de winkel en de helft voor de stad. Ook het busticket wordt terugbetaald bij aankoop van meer dan 50 euro met een zelfde regeling. Met de blauwe schijf eerste 15 minuten gratis in alle winkelstraten en poortstraten. In de Steenstraat en Geldmuntstraat moet een maximum gelden van 30 minuten kortparkeren behalve na 19 u. Ook een maximum van 30 minuten in de Smedenstraat, de Vlamingstraat en Langestraat, behalve tussen 12u en 14u en na 19u moet gelden.

17.Thema-avonden

Open Vld wil thema-avonden alle kansen geven in Brugge.

Een ladiesnight in de stad, een boekennacht met de diverse boekwinkels, een muziek en poëzieavond in samenwerking met bepaalde wijn- en tapasbars en kunstavonden kunnen Brugge een prachtig elan geven.

18. Charme-offensieven

Steun charme-offensieven door coördinerend op te treden en maak dat één ambtenaar alle vergunningen voor het initiatief op zich neemt.

19. Ondergrondse parkings

Open Vld wil dat de stad de komende legislatuur de mogelijkheden onderzoekt om ondergrondse parkeergelegenheid te voorzien. Hierbij denken we aan het oud sint-jan, het muntplein (aan notaris wauters), de weylerkazerne, … Ook ondergrondse parkeergelegenheid voor fietsen moet wordengerealiseerd.

20. Speelprikkels

Open Vld wil werk maken van speelprikkels. Brugge moet een kindvriendelijke stad zijn. We denken onder andere aan speelmogelijkheden aan de Burg, het Simon Stevinplein en op zaterdag op speelplaatsen in bijvoorbeeld de Jozefienen, met animatie.