Brugge Brugge 2012

“Er moet een nieuwe wind waaien in ‘t oude stadhuis”

Het Brugs Handelsblad ging in gesprek met Mercedes…

U ambieert om de allereerste vrouwelijke burgemeester van Brugge te worden. Is dat realistisch, gezien uw partij momenteel slechts vijf zetels heeft in de gemeenteraad…

“Dat is geen ambitie, maar een droom die mooi zou zijn mocht ze kunnen uitkomen. Ik zou graag de stad besturen, als het kan als burgemeester, maar het feit of ik nu de eerste vrouwelijke burgemeester ben of de dertigste maakt me niets uit. Is dat realistisch? In de politiek is alles mogelijk, de Bruggeling beslist.”

Hoe komt het dat de liberalen in Brugge altijd al minder goed scoren dan nationaal ?

“Is dat zo ? In 2014 ben ik bij de Vlaams parlementsverkiezingen tegen alle trends in met 7.000 stemmen vooruitgegaan. Niemand heeft me dit nagedaan behalve Maggie Deblock.”

Interview Brugs Handelsblad Mercedes Van Volcem

Hoopt u dat Open VLD incontournable wordt voor een tripartite ? In welk constructie ?

“Laat eerst de Bruggeling de kaarten schudden. Dan pas komen coalities ter sprake. Wij zeggen waar het huidige beleid faalt, maar schuiven ook alternatieven naar voor. We zijn constructief en pakken nooit iemand persoonlijk aan. Ik heb met alle lijsttrekkers goeie contacten. Trainen in charme is soms belangrijker dan met de voeten vooruit bruggen opblazen.”

 

In tegenstelling tot N-VA en CD&V was er bij Open VLD geen strijd over het lijsttrekkerschap. Of voelt u de adem van uw ambitieuze luitenant Jasper Pillen in de nek ?

“Nee, ik ben de onbetwiste nummer één van mijn partij in Brugge. Jasper is wel een politiek talent ! Hij is 32 jaar en heeft ambitie. Ik vind dat mooi als iemand zich zo inzet voor zijn stad. Jasper ziet in dat je politiek maar kan scoren als je samenwerkt. Onze ambitie is Brugge goed te besturen. Ik probeer binnen de groep ambities te sturen en mensen te laten groeien. Ik heb respect voor iedereen van mijn fractie. Ze werken hard, kennen hun dossiers en zijn loyaal.”

Mogen we opvallende, nieuwe kandidaten op de lijst verwachten ?

“Dat zal ik nu niet aankondigen. Ik wil vooral mensen met het hart op de juiste plaats die zich inzetten voor hun medemens, zodat de Bruggeling opnieuw gelukkig is.”

Wat mist het huidig beleid ?

“Goede samenwerking, sterke schepenen, visie en daadkracht. Een goed parkeerplan, een goede coördinatie van de werken, goeie communicatie, ambitie, een langetermijnvisie voor Brugge. Nu zitten we met een verouderde bevolking en een slechte ontsluiting. Ik mis in het huidig beleid ook een politiek programma dat voluit gaat voor jobs.”

Wat moet er dringend veranderen in Brugge?

“Terrassen het hele jaar door. Vlot verkeer en betere coördinatie van werken. Werk voor de jeugd. De stadsvlucht en de vergrijzing keren. Een leefbare, gezellige stad maken voor wie woont en werkt. Nu klaagt iedereen. Wij brengen een positief verhaal voor Brugge.”

Stel dat Open VLD in het bestuur stapt : zijn er maatregelen van het huidig bestuur dat u ongedaan wil maken ?

“Te veel om op te noemen, er moet écht een nieuwe wind waaien in het oude stadhuis.”

Wat is uw prognose voor de verkiezingen ?

“In de politiek is een maand lang, maar ik denk dat het huidige beleid van SP.A en CD&V zal afgestraft worden en alle positieve oppositiepartijen vooruit zullen gaan. Dus Open VLD en groen gaan zetels winnen…”

 

Bron: Brugs Handelsblad – Stefan Vankerkhoven