Brugge

Brugge plant het meeste bos aan in Vlaanderen en wint Gouden Boslabel

https://focus-wtv.be/nieuws/brugge-wint-boslabel

Brugge – Op dinsdag 14 mei reikte de Bosalliantie het gouden boslabel uit. De stad Brugge won de hoofdprijs en als schepen van publiek domein mocht ik het label in ontvangst nemen.  Brugge plantte van heel Vlaanderen het meeste bomen aan. Dit is een mooie prijs en ook een prachtige realisatie want als schepen heb ik me vanaf dag 1 ingezet voor een leefbaardere  stad met meer bomen, bloemen, parken en bos.

Een groene, leefbare stad

De voorbije legislatuur zijn er verschillende stappen gezet om meer groen te voorzien in Brugge. De focus lag niet enkel op groen in landelijk gebied, we zorgden ook voor meer groen in de stad. Zo hebben we ingezet op de aanplant van hoogstammige bomen in grijze straten, parklanen, parken en kunnen inwoners een gratis boom aanvragen in hun voortuin of op het openbaar domein, gratis een gevelplantvakje laten maken of meter/peter zijn van een straattuintje.

 Ook strategische gronden zijn aangekocht om de leefbaarheid te versterken voor de Bruggeling : de site Gulden Kamer voor sportuitbreiding, de Boninvest om de Vesten te versterken, de hoeve Steevens om park en bos te maken in Sint-Kruis, de site de Lijn om ook adem te geven aan de inwoners van Assebroek, … Er zijn 10 parken gerealiseerd en 4 kregen aan make over.

Het is mijn doel om meer natuur voor de Bruggeling te realiseren, dit maakt de stad aangenamer en leefbaarder, maar ik ga nooit met de voeten vooruit. Zowel met ANB, de provincie en natuurpunt werkten we samen.

114.878 bomen in Brugge in vijf jaar of 37 ha bos in vijf jaar. 

Deze legislatuur zijn in Brugge 114.878 bomen aangeplant, dit is goed voor 37 hectare aan bos. Dit is gerealiseerd samen met verschillende partners, zoals VLM, Provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Natuur en Bos, RL Houtland/Bosgroep en Natuurpunt, het concertgebouw maar ook particulieren hebben geplant. Van deze 37 hectare is 17,66 hectare bos door Stad Brugge aangeplant deze legislatuur.

De voorbije jaren kwam er bos bij in Foreest, Chartreuze, Engelendale, Tillegembos, Ryckeveldebos, het Rode Dopheidereservaat, maar plantten we ook geboortebosjes aan (Smisjesbos, Spijkerbos). Ook bij Cathemgoed is een hectare bos bijgeplant en in Park Steevens 0,7 hectare.

Bij het begin van deze legislatuur was het mijn doel om in Brugge minstens 21.250 bomen aan te planten, deze doelstelling hebben we ruimschoots gehaald: momenteel zijn al vijf keer zoveel bomen aangeplant.

Brugge wint Gouden Boslabel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.