Brugge

OPEN BRIEF AAN HET STADSBESTUUR TE BRUGGE

Kruidvat op de markt

Het is een teken aan de wand. Het stadsbestuur is niet in staat om stadsontwikkeling tot een hoger niveau te tillen. Veel plannen en goesting maar de realiteit blijft een mager resultaat.  Daarom stuur ik een open brief aan het stadsbestuur.

De stad wil een beter evenwicht tussen wonen en toerisme en men zou het liefst minder dagjestoeristen hebben maar wel verblijfstoeristen. Het zijn nochtans die laatste die enkel een taks betalen. Bovendien is de Katelijnestraat en haar zwak aanbod aan diverse winkels het gevolg van het beleid, meer bepaald worden alle busjestoeristen op het Kanaaleiland afgezet om dan via de Katelijnestraat de stad binnen te komen. Gevolg zijn vele chocoladewinkels, bierwinkels en broodjeszaken.

Al jaren klaagt de Bruggeling over dat fenomeen. Beleidsbeslissingen om het te veranderen blijven uit. Zolang het alleen maar de Katelijnestraat is, zouden we ermee kunnen leven, maar de vermindering aan kwaliteit verspreidt zich.

De Bruggeling wil haar mooiste stadsgezicht, de markt, kwalitatief houden.  Op het Sint Marcoplein vind je geen Kruidvat, op de Palio in Sienna evenmin. De stad moet de kwaliteit van het stadsgezicht vastleggen. Ze fixeert zich vandaag op het laten verdwijnen van de terrassen tussen eind december en begin maart. Vier maanden moeten de terrassen weg.  Nochtans zijn er andere zaken die meer aandacht verdienen :

-een kwalitatieve Kerstmarkt naar setting, visueel zicht en ook naar de verkochte producten

-de invulling van de gebouwen op de markt

 

Binnenkort komen Sissyboy in het postgebouw en Kruidvat in de ING.  De eigenaar mag natuurlijk verhuren aan wie hij wil, de uitbater is vrij om te verkopen wat hij wil. Dit is normaal in een democratische samenleving, vrij ondernemerschap mag niet beperkt worden.

Echter kan het stadsbestuur wel voorwaarden opleggen, om net dat stadsgezicht kwalitatief te houden.  Ik zou alvast een ruimtelijk uitvoeringsplan maken voor de Markt, het Simon Stevinplein, de Eiermarkt en de Burg.

Op de markt zou je juridisch kunnen vastleggen dat de gelijkvloers altijd horeca moet zijn.  Met de terrasvergunning kan je dan als stad de uitbater lichtjes sturen …

Zo voorkom je dat er banale producten worden verkocht op een toplocatie. Opdat enige flexibiliteit toch mogelijk zou zijn kan je ook beslissen om af te wijken van horeca, mits de handel past in een meerwaardebeleving van de markt.

 

Er is niets mis met een Mc Donalds in een monument, op voorwaarde dat dit geen afbreuk doet aan het monument zelf. In Brugge werd er twee jaar onderhandeld over de verbouwing en nadien zegt het stadsbestuur dat een Mc Donalds niet in een monument kan. Er werd geprocedeerd voor duizenden euro’s terwijl men op voorhand wist dat dit proces niet kon gewonnen worden. Er werd een rad gedraaid voor de ogen van de Bruggeling met quotes en procedures. Beter dan achter de feiten te hollen had het bestuur preventief moeten het beleid hard maken door de juiste verordeningen en RUP’s te maken.  Het beleid is niet ruimtelijk vertaald.

Ik pas ook voor een stadsbestuur dat zegt wat je in je winkel al of niet mag verkopen. Stel je voor ? Dat zou juist voor meer onzekerheid zorgen en ondernemerschap fnuiken.  Wat als je artikel opeens niet meer verkoopt en je wil iets anders doen?

Als je impact wil dan bestaat de mogelijkheid bepaalde panden zelf  te huren of  te kopen.  Nu koopt de stad de Poortersloge, zonder enige visie … Waarom kocht ze postgebouw dan niet ? Of huurde ze dan de ING niet in … of koopt ze niet het mooie gebouw op de Burg als huis van de Bruggeling ? Nu huurt ze een gebouw aan het station wat het weefsel van de binnenstad niet versterkt. De banken verdwijnen ook op toplocaties. De nonnen verdwijnen ook geleidelijk uit kloosters.  Gelukkig blijven de scholen nog in de binnenstad. De jeugd is een belangrijk gegeven in onze stad. Straks komt in de Frères of de Jozefienen een shoppingmall? Ook daar zou de stad kunnen beslissen dat deze gebouwen scholen moeten blijven of straks vertrekken ook de scholen onder druk van geldgebrek.  Waar wil je wonen in de binnenstad? Waar wil je werken? Waar kan je beide? Waar wil je winkelen en waar is er plaats voor starters en handmade-verkoop ? Waar kan je initiatief toelaten? Waar is er horeca? Waar meer terrassen? Waar blijven de scholen en administraties? Te veel ad hoc beleid en geen visie voor de toekomst.

Er is nood aan een genuanceerd, goed doordacht en daadkrachtig bestuur. Er moet een evenwicht komen tussen bewoners en toerisme maar ook tussen flexibiliteit en kwaliteit. Brugge moet kunnen inspelen op kwalitatieve trends. Alles vastleggen leidt ook tot stilstand. Brugge moet opnieuw kwalitatief groeien.  Mijn advies: maak dringend werk van een RUP van de binnenstad, leg bestemmingen op A locaties vast met een mogelijkheid tot afwijking mits kwaliteitsgarantie (met een adviesorgaan – goed gekozen deskundigen).

Mercedes Van Volcem