Brugge

Overleden vrouw schenkt Stad Brugge 5 miljoen euro

financiën schenking euro testament stad brugge

Een overleden vrouw nam Stad Brugge op in haar testament en schenkt de stad 3,3 miljoen euro, haar woning en waardepapieren. Dit maakten we nog nooit mee. Als Stad is het al uniek om opgenomen te worden in een testament, laat staan voor zo’n groot bedrag.

De Stad als legaat

De 80-jarige Nederlandse vrouw woonde al acht jaar in het centrum van Brugge en hield zo veel van Brugge dat ze de Stad in haar testament opnam. Het gebeurt niet vaak dat men een stad als begunstigde kiest al zijn de regels hiervoor sinds 2019 versoepelt. Een stad wordt gezien als een goed doel, waardoor de erfenisrechten op zo’n schenking miniem zijn, maar het schenken van een geldbedrag is heel uitzonderlijk. Vaak wanneer de stad een schenking of legaat ontvangt na overlijden, dan gaat dit over papieren of een stuk erfgoed dat de overledene in het stadsarchief wil laten bewaren. Wanneer de stad opgenomen wordt in een testament, is dit vaak door mensen die geen erfgenamen hebben. Dit is hier dus ook het geval.

Blij verrast

Acht jaar geleden kwam de Nederlandse vrouw in hartje Brugge wonen, namelijk in de Jan Miraelstraat. Er is niet veel over de vrouw geweten, buiten dat ze zich vaak in zwarte kledij hulde. Ze moet wel heel erg van Brugge gehouden hebben. Als Brugs Schepen van Financiën aanvaardde ik de schenking. De totale waarde van deze schenking is zo’n 5 miljoen euro, waarvan 3,3 miljoen op een rekening staat, 945.00 euro aan waardepapieren en een woning, die 700.000 euro waard is. We zijn natuurlijke blij verrast. In deze onzekere financiële tijden zie ik dit als een meevaller. De indexeringen alleen kosten ons al 40 miljoen euro meer dit jaar en ook de energiekosten in Brugge stijgen tot 10 miljoen euro. Deze onverwachtse schenking zal in elk geval helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.