Brugge

Renovatieverplichting voor koopwoningen is geen goed idee.

Het voorstel van de Vlaamse Confederatie Bouw zou nefaste gevolgen hebben voor de huurmarkt en jonge kopers, zegt Mercedes Van Volcem.

In de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement werd minister Turtelboom gevraagd naar haar mening over het voorstel van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) om een renovatieplicht in te voeren bij aankoop van een bestaande woning. De minister wees het voorstel af. “Terecht,” zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem. “Dit zou de private huurmarkt sterk verstoren en vooral jonge kopers benadelen.”

Onlangs stelde de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) voor dat mensen die een bestaand huis kopen, verplicht zouden worden om de woning energiezuiniger te maken. Op die manier hoopt men tegen 2050 zo’n 90 procent van het Vlaamse woning­patrimonium gerenoveerd te zien. Mercedes Van Volcem is niet overtuigd. “Deze verplichting zou de private huurmarkt sterk verstoren. Minder mensen zouden gemotiveerd zijn woningen aan te kopen en te verhuren. We moeten dringend stoppen met extra verplichtingen op te leggen,” zegt Van Volcem.

Mensen vrij laten

De liberale politica benadrukt dat dit ookl voor jonge mensen nadelig zou zijn. Na de grote financiële impact die gepaard gaat met de koop van een woning, moeten we de jongeren de vrijheid laten op hun eigen tempo en met in overeenstemming met hun middelen te kunnen renoveren. “In de cijfers zien we dat 75% al renoveert binnen de 3 jaar. 25% dus (nog) niet. Deze personen zullen daar zeker hun redenen voor hebben. We moeten hun dan ook de vrijheid laten dit volgens hun manier en hun timing te doen.”

Mercedes Van Volcem stelt dat er betere ideeën zijn om mensen tot renoveren aan te moedigen. Een stimulans zou volgens haar zijn om het KI gedurende 5 jaar te bevriezen wanneer men plant een renovatie uit te voeren.