Brugge

SCHELPEN TELLEN GEBLAZEN VOOR BRUGSE SCHOLEN

BRUGGE – Op zondag 14 maart is iedereen (zee)wetenschapper voor een dag. Je kan die dag meehelpen de diversiteit van de schelpen aan onze kust in kaart te brengen. “Op ons groot strand in Zeebrugge zijn er veel verschillende soorten schelpen.  Het strand is alvast groot genoeg om coronaproof aan de slag te gaan. We kunnen ook gemakkelijk een cirkel in het strand trekken om de bubbel van tien veilig te stellen. Ik daag alvast de (Zee)bruggelingen uit om mee te tellen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Zeven Brugse scholen doen alvast mee: goed voor 228 meetellende Brugse leerlingen.  

Meester Ewout en zijn klas, directeur Katie Antjon en Mercedes Van Volcem luisteren geboeid naar de medewerker van het natuurcentrum Beisbroek, Lieselot Boone. OLVA Katrientje heeft 100 leerlingen die mee helpen schelpen tellen.

Als kind schelpen verzamelen op het strand: heerlijk. “In coronatijden zijn we altijd wel een beetje op zoek naar het avontuur binnen de mogelijkheden van de maatregelen. Een heuse schelpteldag is dan ook de uitgelezen kans om er een daguitje van te maken”, klinkt het bij Van Volcem, “Buiten leren is echt een aanrader in corona.  De kinderen hebben veel behoefte aan afwisseling en niets is leuker dan een dagje strand en schelpen tellen.”

Op 13 en 14 maart kan iedereen meehelpen schelpen tellen.

SCHELPdesk

De uitdaging bestaat erin om in het weekend van 13 en 14 maart met je gezinsbubbel het strand op te gaan en volgens de geijkte methodes 100 schelpen te verzamelen. “De schelpentellers identificeren, tellen en maken foto’s van de schelpen.

Ze kunnen ook de hulp inroepen van een online expertenSCHELPdesk waar ze hulp krijgen om probleemgevallen te beoordelen”, legt de schepen uit.

Niet alleen de ideale uitstap maar ook de wetenschap heeft er baat bij om de biodiversiteit van de schelpen op onze Vlaamse stranden in kaart te brengen om evoluties te zien. “Dit jaar is er bijzondere aandacht voor dubbele schelpen, die gegarandeerd van recent gestorven diertjes afkomstig zijn en ons zo iets vertellen over onder andere menselijke activiteiten op zee”, zegt Van Volcem.

Schelpenteldag: de ideale familie uitstap.

Coronaveilig tellen op school

Voor de eerste keer werd dit jaar ook een oproep gelanceerd bij de Brugse basisscholen om, op een coronaveilige manier, mee te tellen. “De deelnemende klassen ontvangen op school schelpenstalen en een educatief pakket, een samenwerking tussen Natuurcentrum Beisbroek en de provincie West-Vlaanderen.

Ook voor hen is er een online SCHELPdesk opgericht door de medewerkers van het Natuurcentrum waar ze hulp vinden bij het ordenen van de schelpen. Zo zullen al zeker 6.500 Zeebrugse schelpen geteld en op naam gebracht worden. Deze middag bracht schepen Van Volcem de schelpen naar de klas.

Sint-Katarina

De Basisschool Onze-Lieve-Vrouwe Sint-Katarina uit Assebroek gaat met 100 leerlingen de uitdaging aan.

Naast Sint-Katarina geven ook de Scholengroep Impact, De Notelaar, Sint-Lodewijkscollege en De Triangel het beste van zichzelf om dit ook te doen.

“Heerlijk dat onze jeugd zo actief meedoet met een natuuractie”, stelt de schepen trots, “We dagen de Bruggelingen alvast uit om er minstens evenveel te tellen.

“Ik wil alvast ook mijn team bedanken om de 6500 schelpen te gaan zoeken voor de schoolkinderen.  Nog beter is ook dit weekend er een uitstapje van te maken met de kinderen.”

Belangrijk is ook nog te vermelden dat de toiletten in het badengebouw vanaf dit weekend zullen open zijn wat belangrijk is voor een uitstapje.

Hoe deelnemen?

Verzamel met je gezinsbubbel schelpen in de vloedlijn volgens het vaste stappenplan (zie korte instructievideo – https://www.youtube.com/watch?v=FtfJ37gS5DI). Leg de schelpen per soort en breng ze op naam. Neem een scherpe overzichtsfoto van alle 100 getelde schelpen, alsook enkele detailfoto’s van identificaties die je misschien wat zorgen baren.

Op zondag 14 maart (10:00-17:00) zullen enkele experten ter beschikking staan op de SCHELPdesk (binnenkort online) voor een online privésessie om de twijfelgevallen samen met jou te identificeren. Voer daarna de gegevens en foto’s in op de online invoersysteem. Zo kan de schelpenexpert jouw telling helemaal verifiëren.

Website: https://www.schelpdesk.be/nl

  1. Welke schelpen zijn bij ons het talrijkst?
  • Welke scholen schreven zich in?
  • Olva SintKatarina
  • Basisschool Paalbos
  • De Springplank
  • De Notelaar
  • Sint-Lodewijkscollege
  • De Triangel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.