Brugge

Buitenles in Freinetschool De Tandem op 100 nieuwe zitstammetjes van Stad Brugge

BRUGGE –  100 nieuwe zitstammetjes voor de Freinetbasisschool De Tandem: dat moet het mogelijk maken om voor de lagere school leerlingen les buiten te volgen. Een ongetwijfelde positieve invloed op de kinderen. Buitenlucht doet iedereen goed en al zeker de kinderen. Het maakt van de school een betere en stimulerende leerplek”, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein en Groen, Mercedes Van Volcem.

Openbaar domein

Vanuit mijn bevoegdheid openbaar domein en natuureducatie heb ik vorig jaar 14 buitenklassen op het openbaar domein gerealiseerd in bossen of openbare plaatsen waar scholen met hun klasjes naar toe kunnen om hun les te geven. Beetje een cirkel zoals bij de Indianen.  Iedereen denkt aan een vroeger gezellig kampvuur, wel in deze sfeer midden de natuur willen we de scholen stimuleren buiten te gaan, zeker in corona.

De schepen realiseerde met de cluster Openbaar Domein al verschillende buitenklassen op het openbaar domein : aan kasteel Beisbroek, Coppietersbos, weiland Doornstraat, Ooievaarsbos, Sint-Pietersplas, Paalbos, Bergjesbos, Veltembos en op de Kinderboerderij Zeven Torentjes. “Het is voor mij als schepen van Openbaar Domein een missie om voor scholen en kinderen buitenklassen te voorzien. Jonge kinderen zijn van nature uit heel nieuwsgierig en leren het best door dingen te doen of te handelen met concreet materiaal.  De natuuromgeving die zowel rustgevend is, als uitnodigt tot spel en verkenning, biedt heel wat bewegingsmogelijkheden en kan als leermateriaal in de les gebruikt worden. De ideale zinnenprikkelende leeromgeving is in de buitenlucht”, zegt Van Volcem.

In de scholen

“Maar naast de buitenklassen op het openbaar domein leveren we ook boomstammen aan de scholen zodat ze op hun speelplaats ook buitenklasjes op een sympathieke manier en met duurzame materialen kunnen maken. Vandaag is de Tandem in Sint-Kruis daarop ingegaan en niet meer dan tien buitenklasjes werden gerealiseerd. 

Een school met een prachtige tuin met pony’s, geiten en fruitbomen en met buitenklassen.  Elke klas heeft een buitenklas.  Ik zet het initiatief in de kijker samen met de directeur om ook andere scholen aan te moedigen.

Ook diverse stadsscholen zoals de school in Dudzele en in Lissewege kregen al heel wat boomstammen en ook de speelplaatsen werden daar reeds vergroend net als de stadsschool in Sint-Michiels.

Heel wat scholen reageerden enthousiast. We hebben ondertussen het nodige materiaal aan heel wat van hen kunnen aan leveren: de Stedelijke Basisschool Lissewege, verschillende afdelingen van de Stedelijke Basisschool Sint-Michiels, Freinet-Basisschool De Boomhut, OLVH, Wonderwijs, HOWEST, Basisschool Context, Sint-Leo Hemelsdaele, OLVA Katarina…”, zegt de schepen vol trots.

Nog eens 100 zitstammetjes werden geleverd bij Freinet- Basisschool De Tandem.  Directeur Mike Goudeseune is tevreden met het resultaat en zet alvast volop in op de realisatie van buitenklasjes.

Vergroenen speelplaatsen

Vergroenen van speelplaatsen is in en vele scholen zijn vragende partij.  Soms vragen scholen ook om een stuk te laten gebruiken door de buurt en dan leggen wij dit aan met openbaar domein. Zo deden we dit ook voor de school Olva.

Ook de Tandem zelf wil haar ontvangst in de Leopold De Bruynestraat als ontvangst en ontmoeting voor de buurt openstellen en ook de prachtige speelplaats die een echt park is zouden ze willen delen met de buurt.  Dat maakt me ongelooflijk gelukkig.

De Tandem wil ook in Male in de Brieversweg haar speelplaats haar ontharden en vergroenen en openstellen voor de buurt.  De dienst kreeg alvast de opdracht aan de slag te gaan.  We kunnen als overheid alleen maar het voorbeeld stellen naar de kinderen toe en via deze voorbeelden motiveren”, sluit de Brugse schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem af.

Directeur Mike Goudeseune reageert alvast zeer enthousiast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.