Brugge

Septemberverklaring: Vlaamse Regering keurt energiesteunpakket goed

BRUSSEL – De uitgestelde septemberverklaring van maandag 26 september beroerde ons allen. Uiteindelijk kwam de Vlaamse Regering woensdagavond toch tot een begrotingsakkoord én keurde het een energiesteunpakket goed.

Septemberverklaring

Het energiesteunpakket om de energie- en koopkrachtcrisis aan te pakken bevat 4 miljard euro aan maatregelen én een miljard euro extra aan leningen voor bedrijven. Daarenboven zal de begroting in 2027 nog steeds in evenwicht zijn. Een forse inspanning van de Vlaamse Regering, voorgesteld tijdens de septemberverklaring. Hiermee hopen wij niemand in de kou te laten! De hoofdlijnen van het steunpakket deel ik hieronder mee:

Jobbonus

De jobbonus verhoogt enerzijds eenmalig, maar zal voor inkomstenjaar 2022 ook uitbreiden. Dit betekent dat meer mensen in aanmerking zullen komen. Eind dit jaar zullen zo’n 730.000 werknemers de bonus ontvangen. Eenmalig wordt deze bonus verhoogd met 100 euro (voor zij die een loon tussen 1.800 en 2.500 euro verdienen). Volgend inkomstenjaar, 2022, komen méér mensen hiervoor in aanmerking. Het loonplafond wordt dan opgetrokken tot 2.900 bruto en de minimumbonus zal stijgen van 20 euro naar 50 euro.

Geen huurindexatie voor energieverslindende woningen

Om huurders te behoeden van zowel een huurprijsindex én toenemende energiefacturen, besliste de Vlaamse Regering dat de huurprijsindexatie van energieverslindende woningen het komende jaar bevroren zal worden. Dit betreft woningen met een EPC-label E of F. Woningen met een EPC-label D mogen de huurprijs wél indexeren al blijft de indexatie daar beperkt tot de helft van de gezondheidsindex. Naar schatting 20 % van de woningen heeft GEEN energielabel. Ook hier mogen verhuurders NIET indexeren voor de komende 12 maanden.

Kinderbijslag

De kinderbijslag gaat nogmaals met één procent omhoog per december. Vanaf september volgend jaar zal de indexatie systematisch op twee procent staan.

Daarnaast komt er een uitbreiding van de sociale toeslag voor gezinnen met een laag inkomen. De inkomensdrempels stijgen met tien procent waardoor de groep met 50.000 kinderen uitbreidt. Ook zal de toeslag 15 euro meer bedragen. Ook eenmalige premie van 100 voor zij die aanspraak maken op de sociale toeslag, zowel dit als volgend jaar, moet de factuur enigszins helpen verlichten.

Steun voor bedrijven

Bedrijven die op steun rekenen, moeten kunnen aantonen dat ze in 2021 minstens 7.500 euro aan energie-uitgaven hadden. Als dat het geval is, komen ze in aanmerking voor een steun tot 80 procent van hun operationeel verlies (tot maximum 500.000 euro per kwartaal). In ruil daarvoor mogen de bedrijven een jaar lang géén dividenden uitkeren.

Daarnaast steunt de Vlaamse Regering een programma richting meer duurzame energie met honderd miljoen euro.

De Vlaamse Regering zal ook de overbruggingslening recupereren uit de coronacrisis. Een kleine onderneming kan aan 1,5 procent interest een lening aangaan tot 750.000 euro

Zorgbudget

Het zorgbudget van de Vlaamse Regering gaat ook omhoog. Daarvoor trekt men 16 miljoen euro uit. Mensen met speciale zorgnoden krijgen een som van 130 euro.

Zaterdag discussiëren wij verder in het Vlaams Parlement en schetsen we de krachtlijnen van de begroting voor 2023. Na het debat stemmen wij met het parlement over de Septemberverklaring.

Lees dit artikel om te zien welke maatregelen de Vlaamse Regering genomen heeft inzake ‘Wonen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.