Brugge

Verhoog de mogelijkheid tot oefenkansen voor ‘Nederlands als 2de taal’.

In de beleidsdoelstellingen van Minister Homans werd gesteld dat er meer mogelijkheden moeten komen voor het Nederlands als tweede taal.

Mercedes Van Volcem trok altijd de kaart om nieuwkomers snel naar werk toe te leiden. Op die manier vervalt men niet in sociaal isolement, gaat men vooruit in het leven, maakt men vrienden en collega’s. Deze zaken faciliteren het leren van de taal.

In een schriftelijke vraag aan minister Homans vroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Van Volcem hoe het gesteld was met Nedbox.be een portaalsite die als doel heeft aan de hand van krantenknipsels en video-fragmenten nieuwkomers aan te zetten tot het beter beheersen van de Nederlandse taal. Dit op een alledaagse manier.

Minister Homans laat nu aan Van Volcem weten dat de betrokken partnershet portaal Nederlandsoefenen.be verder aan het aanvullen zijn met nieuwe initiatieven.

Begin 2019 lanceerden de vijf organisaties een update van het portaal. In de promotie en berichtgeving wordt de inspiratiedatabank als ankerpunt gebruikt. Deze inspiratiedatabank bevat heel wat voorbeelden, goede praktijken en meer inspiratie om een kwaliteitsvolle oefenkans te organiseren.

Nedbox onderzoekt permanent hoe ze nog beter kunnen inspelen op de behoeften van de doelgroep. Momenteel ligt de focus hierbij vooral op de toegankelijkheid voor laaggeletterde gebruikers (met de ontwikkeling van NedBox Alfa) en op het optimaliseren van de ondersteuningsfeatures (NedBox is één van de cases in het onderzoeksproject Dig-e-Lab).De geselecteerde projecten voor de projectoproep ‘Nederlands oefenen’ zijn gestart op 1 september 2017 en eindigen ten laatste op 30 juni 2019. Daarna gebeurt een evaluatie van alle projecten.

Het portaal Nederlandsoefenen.be wordt op regelmatige basis geëvalueerd en bijgestuurd door de betrokken partners. Aandachtspunten die uit de evaluatie aan bod kwamen waren o.a. het verbeteren van de navigatie voor zowel de anderstaligen die op zoek zijn naar een oefenkans als zij die een oefenkans willen organiseren, en het bouwen van een inspiratiedatabank voor organisaties en individuen die een oefenkans willen organiseren. Deze informatie was voorheen versnipperd. Er wordt nu verder opgevolgd welke tools het meest geconsulteerd worden.

Ook Nedbox wordt regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd. Uit een gebruikersbevraging van 2016 bleek dat gebruikers vooral de luister-, lees- en woordenschatoefeningen appreciëren op NedBox. Op de vraag ‘Wat oefen je graag op NedBox?’ antwoordt 95% van de respondenten dat ze graag de luisteroefeningen maken. De leesoefeningen worden door 72% van de respondenten genoemd, en de oefeningen rond woordenschat door 63%.

Wat de oefeningen rond spreken, grammatica en schrijven betreft, liggen de percentages iets boven de helft (respectievelijk 55%, 54% en 53). Wat de thema’s betreft, worden alle thema’s vaak aangeklikt, maar zijn de thema’s ‘werk’, ‘kinderen’ en ‘leven in België’ het meest populair.

Van Volcem merkt op dat ook naar de bezoekersfrequenties van de portaalsites moet gekeken worden. Deze ogen niet perse slecht.

Van januari – november 2018 is het portaal nederlandsoefenen.be 48.871 gebruikt, met 32.027 unieke paginaweergaves. Nedbox heeft sinds de lancering (op 8 oktober 2015) tot en met 30 januari 2019 414.055 unieke gebruikers. Daarvan zijn er 21.465 geregistreerde gebruikers (iets meer dan 5%), merkt Van Volcem op. De verdere uitbouw met nieuwe interessante oefenmogelijkheden is dus iets waar ik ten volle achter sta.