Stadsreiniging

Stad Brugge neemt deel aan de handhavingsweek van 30 september tot 6 oktober

Bruggelingen vinden een propere stad en buurt heel belangrijk. Stad Brugge doet al heel wat inspanningen om de stad proper te houden. De medewerkers van cluster openbaar domein/stadsreiniging doen hun uiterste best om de vuilnisbakken in stad en de rand regelmatig te ledigen en waar nodig zwerfvuil op te ruimen. Ondertussen staan er meer dan 1.550 vuilnisbakken in de openbare ruimte, jaarlijks wordt er ongeveer 290 ton afval wordt verzameld.

Met het project ‘Brugge oltied schoane’ sensibiliseert de Preventiedienst de Bruggelingen over deze problematiek. Dit jaar was er specifieke aandacht voor de peuken. Dit zwerfafval heeft ook een grote impact op het milieu en is een moeilijke fractie om op te kuisen. Daarom werden de nieuwe types vuilnisbak in de binnenstad en op de dijk van Zeebrugge uitgerust met een asbak. Rokers kunnen gratis een peukenbuidel krijgen om hun peuken in te doen, deze werden op diverse festivals ook aangeboden. Ook tijdens de handhavingsweek worden deze buidels uitgedeeld door gemeenschapswachter of zijn ze verkrijgbaar op diverse verdeelpunten (diensten bevolking, vrijwilligerscentrale). Daarnaast werd een proefproject uitgerold waarbij organisatoren asbakken kunnen ontlenen voor het evenement. Op het strand werd een rookvrije zone afgebakend. Ook heel wat Bruggelingen zetten zich in als ‘Fan van Brugge oltied schoane’ om vrijwillig zwerfvuil op te kuisen in hun buurt. Ondertussen hebben we al 250 fans. Daarnaast organiseren heel wat organisaties en verenigingen een jaarlijkse opkuisactie.

Op het strand van Zeebrugge kunnen we rekenen op de inzet van de Propere Strandlopers. Maar er kunnen ook GAS-boetes worden gegeven voor sluikstorten, al is het niet vanzelfsprekend om iemand op heterdaad te betrappen. De lokale politie doet hiervoor de nodige inspanningen vaak op vraag van stadsdiensten zoals de gemeenschapswachten.

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Bij de cluster openbaar domein zijn er ondertussen acht medewerkers opgeleid tot GAS-vaststeller, binnenkort volgen nog vier medewerkers deze opleiding. Dit zijn medewerkers van de afdeling groenonderhoud of stadsreiniging die tijdens hun werkuren bij het aantreffen van een sluikstort of dergelijke een GAS-dossier kunnen opstellen.”

In 2018 werden er 58 GAS-dossiers opgesteld voor afval/sluikstort. Omdat we in 2019 het toezicht op sluikstort/afval verhoogd hebben, verwachten we dat het aantal GAS-dossiers sluikstort in 2019 nog iets hoger zal liggen.

De boetes voor dergelijke inbreuken gaan 50 euro voor kleine inbreuken, 80 euro voor middelgrote inbreuken tot 200 euro voor grote inbreuken.

Voor vaststellingen worden ook nieuwe middelen ingezet. Zo werd in het kader van een proefproject een verplaatsbare camera ingezet. Deze camera werd geplaatst in de buurt van glasbollen waar regelmatig ander afval achtergelaten werd. Op deze manier konden een zestal sluikstorters geklist worden. Er wordt overwogen om dergelijke camera aan te kopen en dan ook in te zetten bijvoorbeeld in het kader van hondenpoep of andere overlastfenomenen.

“Van 30 september tot 6 oktober loopt de handhavingsweek. In 2016 gestart als West-Vlaamse actie tegen zwerfvuil, maar ondertussen uitgebreid over heel Vlaanderen. Brugge mag hierin als centrumstad niet ontbreken. Daarom zal Stad Brugge samen met de Lokale politie tijdens deze week extra aandacht schenken aan de overtreders. Handhaving kan ook sensibiliserend werken”, aldus Van Volcem.

Naast de aanwezigheid van politie of GAS-vaststellers van de dienst openbaar domein op een aantal zwerfvuil/sluikstort gevoelige locaties, zullen flagrante overtredingen hierop overal beboet worden.