Varia

Gitaarles in de Metronoom

Als Coldplay, Ilse DeLange of Leonard Cohen ooit verlegen zitten om een gitarist, kunnen ze misschien aankloppen bij Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem. De Brugse politica heeft sinds januari haar oude liefde, de gitaar, weer in de armen gesloten. “Als meisje heb ik muziekschool gevolgd en gitaar leren spelen, maar als volwassene was het er nooit meer van gekomen. Nu heb ik eindelijk wat tijd”, vertelt de ‘leerlinge’ aan de Brugse muziekschool Metronoom in Het Laatste Nieuws.

‘Dance me to the end of love’ van Leonard Cohen of ‘The scientist’ van Coldplay heeft ze sinds een paar weken stilaan in de vingers. Maar Mercedes Van Volcem wil ook volgend muzikaal schooljaar verder lessen nemen aan de Brugse muziekschool Metronoom langs de Lange Vesting. De Open Vld-politica was de voorbije zes jaar schepen in Brugge, maar sinds januari moet ze genoegen nemen met een oppositiekuur. Met haar werk als advocate én haar zitje in het Vlaams parlement is haar agenda nog steeds goedgevuld, maar er is plaats vrijgekomen voor wat vrije tijd. En die vult ze sinds januari in met gitaar spelen. Ze volgt les bij Filip Bollaert, die als muzikant onder meer Stan Van Samang en Isabelle A begeleidt. “Het kan misschien wat klef klinken, maar Mercedes heeft echt wel talent. Als je haar een akkoord bijbrengt, dan heeft ze dat snel in de vingers. Je ziet dat ze in het verleden nog notenleer heeft gevolgd. Dat kan wel helpen”, zegt de leraar.

Kim Wilde

Het unieke concept bij Metronoom, waarbij je zelf kan kiezen welk repertoire je leert spelen, heeft Van Volcem over de streep getrokken om weer lessen te volgen. “Als jong meisje heb ik twee jaar notenleer gevolgd. In de lagere school in Dudzele leerde ik gitaar spelen. Dat muzikale zit er bij mij in, mede omdat ook mijn vader gitaar speelde. Er stond altijd een gitaar in huis. Als moeder van twee heb ik ook mijn kinderen gestimuleerd om een instrument te leren. Zij leren nu gitaar en piano spelen.” Eén uurtje per week, meestal op maandag, volgt Mercedes Van Volcem gitaarles bij Filip. Voor haar is het pure ontspanning. “Net omdat je je erg moet concentreren op de muziek, kan je nergens anders aan denken. Voor mij is dat een geweldige uitlaatklep. In het begin verliep de vernieuwde kennismaking met de gitaar wat stroef, maar het gaat steeds beter. Thuis oefen ik in de tuin. Ik zing ook een beetje mee, al is het bij mij meer neuriën. Als kind wilde ik altijd Kim Wilde naspelen, met een borstelstok voor de spiegel”, lacht ze.

Dochter

Eerder deze week lanceerde Van Volcem op Facebook nog een oproep voor een zangeres voor een band. Heeft ze zelf aspiraties om binnenkort in een bandje te spelen? “Niet echt. Het leuke aan een gitaar is dat je die overal mee naartoe kan nemen. Mijn dochter raakt zelfs een beetje geïnspireerd nu haar mama gitaar speelt, want ze wil niet achterblijven en oefent vaak mee.”

Bron: Het Laatste Nieuws