Varia

To be or not to be a woman

Op het jaarlijkse Voka-congres was er geen enkele vrouwelijke spreker. VOKA-lid en vrouwelijke ondernemer Danielle Krekels riep zelfs op tot een boycot. Politica Mercedes Van Volcem treedt haar bij: “Vrouwen worden veel te vaak onderschat.”

Niet zo lang geleden mocht ik spreken voor een Brugse serviceclub. Ik sprak anderhalf uur met begeestering over Brugge, over de vele plannen en projecten, kansen en bedreigingen voor onze stad. Na afloop kwam de voorzitter op me af. Een vriendelijke mijnheer, strak in het pak. Hij stak zijn hand uit en zei spontaan, oprecht, en met een uitgestreken en vriendelijk gezicht: “Proficiat, ik wist niet dat een vrouw dit kon…” En dat meende hij ook. Hij dacht waarschijnlijk dat hij me een dienst bewees en me een geweldig compliment gaf, maar ik wist al langer dat een vrouw dit voor mekaar kon krijgen, dat ík dit kon. Hij vroeg me ook wat ik vond van quota. Je kunt wel raden wat mijn antwoord daarop is geweest…
Hoewel het niet altijd met zoveel woorden wordt gezegd, weet ik dat veel mannen én vrouwen nog zo denken. En hoewel ik voor bepaalde zaken een olifantenvel heb ontwikkeld, blijven deze bewuste of onbewuste vooroordelen over vrouwen me mateloos storen. Een vrouw in de politiek, tot daar aan toe, dat wordt nog geaccepteerd. Maar een vrouw in de politiek, die op de eerste rij staat om te beslissen, heeft soms met heel wat onwil af te rekenen. Als je jong bent, een verfrissende kijk op de dingen hebt en op een eigentijdse manier door het leven stapt, denken velen dat je geen politieke mening kunt hebben. Vele zijn verrast als je burgemeester wil worden of macht wil om je ideeën te realiseren.

 

Nochtans is het organiseren van de samenleving heel divers, heel belangrijk ook. De maatschappij evolueert constant. Ik denk dat jonge mensen én dus ook vrouwen vaak de juiste antwoorden hebben en de moed kunnen en willen opbrengen om de juiste knopen door te hakken. Het is dan ook een uitdaging, of zelfs een noodzaak om die antwoorden niet alleen te laten formuleren door oudere heren. Het is opmerkelijk dat niet de oude, op pensioen gaande heren een pensioenhervorming hebben gerealiseerd. Durven vraagt moed, zeker durf om te veranderen. Weinigen verwachten dat een vrouw die graag hip en niet kleurloos is, interesse kan hebben om de leiding te nemen in een onderneming of in de politiek.
Ik bewonder dan ook vrouwen die tegen de stroom in hun nek uitsteken. Die ervoor zorgen dat elke generatie vrouwen steeds minder met vooroordelen te kampen krijgen. We hebben nog een lange weg te gaan.

Mercedes Van Volcem
Vlaams Parlementslid

“Een vrouw in de politiek, die op de eerste rij staat om te beslissen, heeft met heel wat onwil af te rekenen.”