Beleid Wonen

Impuls voor de Ezelstraaat

Er komt een woonproject met parking voor 270 wagens achter de vroegere Weylerkazerne in de Ezelstraat in Brugge. Dat heeft het schepencollege beslist. Op die manier krijgen de oude schoolgebouwen daar een nieuwe bestemming. “Samen met de bouw van het nieuwe jeugdhotel Snuffel en de toekomst van de Weylerkazerne krijgt de Ezelstraat op die manier een nieuw elan”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Het gebied tussen de Ezelstraat, de Klaverstraat en de Hugo Losschaertstraat staat voor enkele grote veranderingen. De speelplaats van de Middenschool is daarbij een van de blikvangers. “Het project daar omvat in eerste instantie voornamelijk eengezinswoningen. Eén blok heeft ook appartementen. Concreet gaat het om zes appartementen en twintig woningen. Naast honderd parkeerplaatsen voor de buurt en het toekomstig hotel zijn er 270 parkeerplaatsen voor rotatie. Dit is belangrijk voor de Ezelstraat, want zo kan deze poortstraat een belangrijke nieuwe functie krijgen. Ook de handelaars krijgen zo meer zuurstof”, geeft schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open Vld) mee. Het nieuwe initiatief komt gelegen, want de Ezelstraat kan wel een nieuwe impuls gebruiken. De leegstaande Weylerkazerne vormt er al jaren een doorn in het oog. Maar nu lijkt niks daar nog een nieuw hotel in de weg te staan.

Hotel

De Zwitserse groep Rosebud Heritage, eigenaars van de kazerne, werkt aan een plan voor een hotel met 88 kamers en een ondergrondse parking. Dat project kost 40 miljoen euro en moet klaar zijn tegen het voorjaar van 2015. Daarmee is er duidelijkheid over een heikel dossier dat al een tijd aansleept. De hele site werd door de Zwitserse groep in 2007 aangekocht. “Deze stadskanker moest dringend aangepakt worden. Wij zijn tevreden dat er schot in de zaak komt. De architect van het nieuwe hotel wordt Antoine Dugardyn”, bevestigt Van Volcem.

 

De Snuffel

Dat is nog niet alles, want binnenkort start ook de bouw van het nieuwe jeugdhotel voor De Snuffel in de Ezelstraat. Het project is het resultaat van een wedstrijd, georganiseerd door Toerisme Vlaanderen. De opdracht werd toegewezen aan Algemene Ondernemingen Himpe, die hiervoor samenwerkt met de architectenbureaus Salens & Dugardyn uit Brugge. De site van het nieuwe jeugdhotel bevindt zich in deEzelstraat 42 tot 46, aan de overzijde van het huidige De Snuffel. Het gaat om een gebouwencomplex dat voorheen ingenomen was door een superette met bovenliggende bewoning en gastenkamers. Het nieuwe jeugdhotel zal plaats bieden aan 100 rugzaktoeristen en een bar, leefruimtes, keukens en ruime fietsenstallingen voor bezoekers en gebruikers hebben. De hoofdingang bevindt zich in de Ezelstraat, maar het jeugdhotel zal ook toegankelijk zijn via de Jan Boninstraat en de Hugo Losschaertstraat. Op het binnenplein komt ruimte voor zitplaatsen en terrassen.

 Bron: Het Laatste Nieuws