Wonen

Vlaamse Regering zaait onrust met aankondiging woonkorting

Met de aankondigingspolitiek over een nieuwe woonkorting zaait de Vlaamse meerderheid nodeloos onrust. Dat stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Uit de aankondigingen over een nieuwe woonkorting blijkt dat de Vlaamse meerderheid een idee lanceert vooraleer er in de Vlaamse Regering is overlegd. N-VA-minister Philippe Muyters heeft nog niets gedaan terwijl N-VA-voorzitter Bart De Wever de nieuwe woonkorting al bekendmaakt.

Meteen blijkt ook dat de Vlaamse regering daar verschillende ideeën over heeft. SP.A wil de woonkorting gebruiken om het klein beschrijf af te schaffen en te vervangen door een inkomensgebonden toekenning. Ook de prijs van de woning zou een factor kunnen zijn, volgens Liesbeth Homans (NVA). Zo worden stedelingen bestraft, want in de steden stijgen de prijzen van de woningen het snelst.

“Open Vld vindt deze denkpistes onaanvaardbaar”, zegt Van Volcem. “Ze bestraffen jonge gezinnen van tweeverdieners die een bescheiden eerste woning willen kopen. Wie werkt, moet beloond worden.”

“Het is duidelijk dat de invoering van een nieuwe woonkorting nog heel wat discussie en parlementair debat zal losweken. Door er nu volop proefbalonnetjes over los te laten, zaait de Vlaamse meerderheid enkel onrust”, besluit Van Volcem.

De materie komt aan bod in het actualiteitsdebat in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.