Brugge Brugse binnenstad

Randgebouwen domein d’Hanins de Moerkerke gesloopt

Op de terreinen van het hotel d’Hanins de Moerkeke werd gisteren gestart met de sloop van de randgebouwen en een oude woning die nog in de voormalige tuin stonden. Het unieke pand ligt tussen de Coupure en de Witteleertouwersstraat in Brugge. Door de sloop van de randgebouwen kunnen voorbijgangers nu de tuin en het beschermde pand bewonderen.

In 2007 werd hotel d’Hanins opgekocht door Michel Roudillon, een Parijse expert in twintigste-eeuwse kunst, en enkele van zijn vrienden. Het is de bedoeling om het pand te restaureren in zijn oorspronkelijke staat en het om te vormen tot een ontmoetingscentrum voor kunstenaars en kunstminnende mensen. Na een slepende procedure konden de eigenaars de stadsloodsen en een woning verwerven en dat maakt het mogelijk om de tuin in haar oorspronkelijke staat te herstellen. Alleen de subsidie voor het beschermde monument en de bouwvergunning moeten nog afgeleverd worden. Er is ook al een principiële goedkeuring om er een ondergrondse parking te bouwen.

Schepen Mercedes Van Volcem (Open Vld) is verheugd dat deze tweede stadskanker, na Casselbergh in de Hoogstraat, eindelijk zal verdwijnen. “Ik heb begrepen dat het niet de bedoeling is om dit pand te commercialiseren. Een gedeelte wordt een tentoonstellingsruimte en de benedenverdieping zal regelmatig worden opengezet voor het publiek als receptieruimte voor vernissages, tijdelijke tentoonstellingen en andere culturele evenementen. Er komt ook een studiecentrum met bibliotheek in verband met kunst en cultuur. Het wordt echt een ontmoetingsplaats voor kunstminnaars, kunstenaars, schilders en beeldhouwers”, besluit schepen Van Volcem.

Bron: Het Laatste Nieuws