Brugge

Aanleg derde spoor naar Dudzele uitgesteld

Het derde treinspoor tussen Brugge en Dudzele zal niet in 2017, maar wel pas in 2024 klaar zijn. Dat maakte Infrabel, de beheerder van het spoorwegnet, bekend. ‘Wegens budgettaire redenen is de start van de werken uitgesteld naar 2019.’ “De haven van Zeebrugge draait vooral op de weg en het spoor. Uitstel heeft economische gevolgen voor gans de regio.” aldus Mercedes Van Volcem. “Die het gebrek aan engagement hekelt.”De haven van Zeebrugge zal het nog een hele tijd zonder bijkomend treinspoor voor goederenverkeer moeten doen. Volgens het oorspronkelijke plan zou tegen 2017 een derde spoor tussen Brugge en Dudzele aangelegd zijn, maar die plannen zijn nu met liefst zeven jaar uitgesteld. Volgens Thomas Baeken van Infrabel zijn budgettaire overwegingen de reden om de werken pas op middellange termijn uit te voeren.

‘In de huidige economische context wordt deze verbinding niet langer als prioriteit beschouwd. Wegens budgettaire redenen is de start van de werken uitgesteld tot 2017’, zegt Baeken. Deze zomer maakte staatssecretaris Jean-Pascal Labille (PS) nog bekend voorrang te geven aan aanpassingen die de veiligheid van de spoorwegen verbeteren.

Subsidies

Ook de haven van Zeebrugge, die al jaren ijvert voor een betere ontsluiting naar het binnenland, vindt het jammer dat de werken op de lange baan geschoven worden.

Vertraging Brugge-Gent

Niet alleen de werken aan de spoorwegen voor goederenverkeer richting kust hebben vertraging opgelopen, ook voor de verbinding voor passagiers op de lijn Brugge-Gent is dat het geval. De start van de werken aan een derde en vierde spoor, die eerder al werd uitgesteld naar 2015, is nu al opgeschoven naar 2017. ‘In dit geval is een vertraging bij de administratie, zoals het verkrijgen van vergunningen, de oorzaak’, zegt projectleidster Leslie Buyle, die wel benadrukt dat tal van voorbereidende werken al werden uitgevoerd. Het einde van de werken is voorzien in 2025.

Bron: Eigen en Het Laatste Nieuws